Gå till innehållet

Skådarhjälpen 2021 – nio dagars fågelskådning för välgörenhet

Fågelskådning med lämplig utrustning. Foto: Erik Hansson

Måndagen den 13 december drar Musikhjälpen igång, i år med temat ”För en värld utan barnarbete”, men redan på lördag 11 december startar Skådarhjälpen. Det är tionde året i rad som Pär Lydmark arrangerar denna insamling som sammanlagt fått in över en kvarts miljon kronor.

Musikhjälpen direktsänds i P3 och SVT/SVTPlay och brukar varje år samla in många miljoner kronor till en ofta bortglömd humanitär katastrof. I år handlar det om barnarbete. I dagsläget beräknas 160 miljoner barn i världen tvingas till barnarbete.

– Barnarbete är en konsekvens av fattigdom men bidrar också till att livet i utsatthet fortsätter. När barn måste arbeta i stället för att gå i skolan och lära sig läsa, skriva och räkna blir det ännu svårare för dem att i framtiden få ett tryggt jobb med anständiga villkor. På så vis förstärks fattigdomens onda cirkel, skriver Sveriges Radio på sin webbplats.

För att stötta arbetet med att hjälpa barn bort från tvångsarbete samlar även Sveriges fågelskådare in pengar via Skådarhjälpen. Precis som vanligt är det Pär Lydmark som håller i arrangemanget och det är enkelt att delta.

Kan du nämna någon eller några höjdpunkter från de här tio åren?
– Det finns så himla många höjdpunkter, men det är alltid väldigt kul när folk hör av sig och är glada och taggade och tycker att det här är det roligaste de vet, eller att de berättar att de haft en insamling vid en exkursion eller att de haft en liten utmaning bland några de känner och nu skänkt en viss summa. Eller att de kommit på ett eget upplägg och nu utmanar andra att göra likadant. Det är ju det här hela Musikhjälpen bygger på, att folk blir engagerade och glada och att det smittar av sig så att fler blir tända och hakar på samma sak eller gör något eget. Det var ju så jag blev engagerad från början, det smittade av sig från alla andra i Musikhjälpen som också gjorde något. Sen var det förstås en liten extra höjdpunkt förra året när vi de sista timmarna lyckades komma upp i en kvarts miljon som vi samlat in totalt sedan 2012. Det kändes som en härlig milstolpe, för när man kunde säga summan med ordet “miljon” inblandat kändes det plötsligt ännu större, och det kändes ännu mer värt alla timmar jag lagt ner på det här genom åren.

Pär Lydmark. Foto: Självporträtt

Vad får dig att orka fixa med Skådarhjälpen år efter år?
– Det är den positiva känslan i Musikhjälpen som får mig att orka! Jag vet att jag mår så himla bra den här veckan av att se hur så troligt många i hela Sverige engagerar sig på alla möjliga olika sätt. Jag tycker Musikhjälpen är ett helt fantastiskt arrangemang, det finns inget annan händelse som tar fram så mycket positiv känsla och skapar sådan samhörighetskänsla i det här landet som Musikhjälpen. Sen bidrar förstås också de som hör av sig och engagerar sig i Skådarhjälpen mycket – de gör ju också att jag orkar veva igång hela det här maskineriet varje år!

Vad tycker du själv är roligast med den?
– Allt jag svarat på de tidigare frågorna! Dessutom vet jag att det lockar ut många som inte kommit ut lika mycket annars under den här mörka och kalla årstiden, inklusive mig själv, och det är ju också kul. Man mår ju alltid bättre utomhus än inomhus.

Till sist: Har du någon hälsning till årets deltagare?
– Hoppas ni får en härlig vecka med Musikhjälpen på tv:n, Skådarhjälpen i bakhuvudet och kikaren runt halsen eller redo på fönsterbrädan! Försök gärna engagera så många ni kan genom att berätta om det för andra – det finns inget som går upp emot känslan av att känna att man är med och bidrar och får fler att också vara med. Hoppas också att veckan kan bjuda på något ni inte skulle sett om ni inte Skådarhjälpsskådat!

Så här går Skådarhjälpens Musikhjälpenrally till:
• Skåda fåglar från kl 0:00 lördag den 11 dec till klockan 22:00 söndag den 19 december. Försök se så många olika arter som möjligt.
• Rapportera dina observationer på Skadarhjalpen.se.
• Skänk (minst) en krona per art till ”bössan” Skådarhjälpen (länk här). Pengarna går oavkortat till Musikhjälpen (via Radiohjälpen).
• Du tävlar om du vill individuellt, men också tillsammans med skådare i ditt rapportområde mot andra rapportområden. Var ses störst andel av fåglarna som brukar ses under perioden? Läs mer i tävlingsguiden.
• Det går också bra att bidra utan att vara med i själva Musikhjälpenrallyt – alla egna upplägg och utmaningar uppmuntras.
• Behöver du hjälp att artbestämma fåglar? Kolla i vår fågelguide till vinterfåglar.

Läs mer på skadarhjalpen.se.

Mer att läsa