Gå till innehållet

Senaste nytt om Sveriges första prärietrana

Prärietrana med unge. Foto: Robert Bieber via Wikimedia

Prärietrana med unge. Foto: Robert Bieber via Wikimedia

Uppdaterat 7 maj 2014: På morgonen har prärietranan inte återfunnits. 

Uppdaterat 6 maj 2014: Enligt uppgift på Artportalen är nu prärietranan tillbaka vid åkern i Västerby i Västmanland.

Uppdaterat 5 maj 2014: Vid 11-tiden på förmiddagen lyfte prärietranan från det fält som den befunnit sig på de senaste dagarna och flög norrut. Efter fyra timmars eftersökningar verkar det nu som att prärietranan lämnat Västerby efter att ha glatt fågelskådare sedan den 29 april.

Uppdaterat 30 april 2014: Prärietranan var kvar i området under morgonen och förmiddagen, men klockan 12:42 tog den höjd tillsammans med två vanliga tranor och flög norrut. 13:20 var den återigen tillbaka i området.

Ursprunglig nyhet: Jakten på Sveriges första prärietrana någonsin fortsätter. Efter att den trana som upptäcktes vid Pulken utanför Kristianstad den 21 mars i år visade sig vara en vanlig trana med annorlunda utseende har nu pulsen återigen höjts hos landets fågelskådare.

Den 27 april flög en prärietrana tillsammans med vanliga tranor från Tyskland in över Danmark. 13:30 påstods de ha setts flyga över Köpenhamn, med riktning norrut. Några timmar senare, klockan 18:05 tyckte sig Kristian Linde se en mindre, ljusare trana i en flock med tolv sträckande tranor på väg åt norr eller nordost. Observationen gjordes strax utanför Ängelholm.

Någon timme tidigare tyckte Mats Magnussen att han såg en ljusare trana i en flock med åtta vanliga tranor strax utanför Västerås. Oavsett vilken uppgift som stämmer så hittades individen två dagar senare.

15.00 den 29 april upptäcker Daniel Green vad han tror är en prärietrana vid Sörsalbo i Sala kommun i Västmanland. Han ska både ha sett och hört den bra när den lyfte från ett översvämningsområde och flög norrut, men troligen inte så långt.

16:38 återupptäcktes prärietranan av Ralf Lundmark i närheten och den är nu säkert bestämd. Sveriges första prärietrana någonsin.

Första prärietranan i Sverige (näst längst till vänster), tillsammans med vanliga tranor. Foto: Zsombor Károlyi

Första prärietranan i Sverige (näst längst till vänster), tillsammans med vanliga tranor. Foto: Zsombor Károlyi

Under kvällen är hundratals fågelskådare på plats och ser den vara kvar, men bli mobbad av de vanliga tranorna i området.

Daniel Green, som driver ekoturismföretaget Birdsafari Sweden i området, skriver själv om upptäckten på Facebook:
– Att det blev jag som hittade Sveriges första prärietrana känns så jäkla välförtjänt! Jag har letat efter denna fågel nästan ända sen jag visste att den fanns, tjatat om att vi måste hitta den i Svartådalen ända sedan den dök upp i Europa.

Det är första gången på 39 år som Västmanland fick ett nytt förstafynd för landet. 1975 upptäcktes en nunnestenskvätta i ungefär samma område.

Artikeln uppdateras fortlöpande.

Källa: Birdalarm

 

Första prärietranan i Sverige (flyger näst längst till höger), tillsammans med vanliga tranor. Foto: Zsombor Károlyi

Första prärietranan i Sverige (flyger näst längst till höger), tillsammans med vanliga tranor. Foto: Zsombor Károlyi

 

Mer att läsa