Gå till innehållet

Samarbetsavtal med Kina för att skydda flyttande vadare

Myspovar vid Miranda Shorecenter i Nya Zeeland. Foto: Erik Hansson

Myspovar vid Miranda Shorecenter i Nya Zeeland. Foto: Erik Hansson

Fredag den 18 mars skrevs det under ett viktigt avtal för att skydda flyttande vadarfåglar och deras livsmiljöer. Det skrevs under av chefen för Nya Zeelands motsvarighet till Naturvårdsverket, Lou Sanson, och Chen Fengxue, Kinas skogsminister. Avtalet betecknas som ett viktigt steg för att skydda fåglarnas flyttvägar.

Avtalet undertecknades igår på fågelstationen Miranda Shorebird Centre i Nya Zeeland där tusentals myrspovar, kustsnäppor och andra flyttande vadare samlas under vintern innan de åter vänder mot norra jordklotet under våren. Dessa arter minskar i antal, bland annat för att deras livsmiljöer längs med flyttvägarna på de kinesiska kusterna försvinner.

– Undertecknandet av avtalet är ett nytt spännande steg i Pukorokoro Miranda Naturalists-stiftelsens långa engagemang i Kina, skriver Miranda Shorebird Center på sin Facebook-sida.

Stiftelsen har länge arbetat med att skydda vadarfåglar. Först genom att identifiera vilka viktiga områden de rastar vid på sin långa färd tvärs över jorden och sedan för att försöka skydda dessa områden.

Med det nya avtalet är Nya Zeeland och Kina överens om att jobba tillsammans för att skydda, förvalta och återställa våtmarker där kustsnäppor, myrsnäppor och andra migrerande vadare stannar för att äta upp sig under sin långa flytt från Nya Zeeland och deras häckningsområden på norra jordklotet.

Källa: Miranda Shorebird Center

 

Mer att läsa