Gå till innehållet

Så många fåglar skjuts årligen runt Medelhavet

Sånglärka. Foto: Erik Hansson

Sånglärka. Foto: Erik Hansson

Varje år flyttar ungefär fem miljarder fåglar genom Europa. En ansenlig mängd av dem skjuts eller fångas runt Medelhavet. Vi har gått igenom statistiken.

I Sverige häckar det ungefär 70 miljoner par fåglar årligen. Lägg till alla fåglar som inte häckar och alla årsungar som överlevt sommaren så blir Falsterbo fågelstations uppgifter om att ungefär 500 miljoner fåglar årligen lämnar landet via Skåne trovärdiga. Många av dessa migranter kommer aldrig tillbaka. Vissa blir offer för rovdjur och rovfåglar, vissa klarar helt enkelt inte den långa färden, men många av dem faller också offer för jägare runt Medelhavet.

I Rumänien kan en enda jägare skjuta 400 småfåglar på en dag och landet har nyligen höjt kvoten som får skjutas10 000-tals italienska jägare åker varje höst österut för att skjuta fåglar och antalet lär inte minska nu när fågelfångst förbjudits i Italien. Reglerna för vad som gäller inom EU är inte heller helt enkla och varierar från land till land. En art som är tillåten att servera på en restaurang i Frankrike kan ge fängelse att skjuta i Storbritannien.

Ortolansparv. Foto: Zsombor Károlyi http://www.natursidan.se/fotografer/zsombor-karolyi/

Ortolansparv. Foto: Zsombor Károlyi 

Det är egentligen förbjudet att jaga de flesta fåglar i EU, men det ges undantag till medlemsländer och reglerna efterföljs inte alltid. I Frankrike fortsätter exempelvis slakten av ortolansparvar trots förbud och trots att det uppmärksammas av naturorganisationer och media.

På Malta ska snart befolkningen rösta om fågeljakten, som varje vår lockar 10 000-tals jägare, ska tillåtas. Men även om Malta kanske är ett av de mest kända och uppmärksammade länderna för fågeljakt så är det inte det enda och långt ifrån det värsta.

På Cypern dödades det ungefär 1,5 miljoner sångfåglar 2013, fler än 2 miljoner änder, gäss, sångfåglar och rovfåglar skjuts årligen längs Adriatiska havets östkust (Kroatien, Albanien, Grekland och Montenegro) och upp till fyra miljoner fåglar dödas årligen i Spanien.

Bara i de här områdena dödas alltså årligen uppåt 7,5 miljoner fåglar, men det är ändå bara en bråkdel jämfört med andra länder. I Egypten dödas upp till 140 miljoner fåglar i framför allt enorma nät längs stränderna och fågelorganisationen BirdLife räknar med att det i Norra Afrika och Mellanöstern årligen dödas 500 miljoner fåglar av de 2 miljarder flyttfåglar som passerar området varje år.

Enligt uppgifter i Newsweek dödas sammanlagt upp till 1 miljard fåglar årligen runt Medelhavet och med tanke på de siffror vi nämnt här ovan är det inte en orimlig siffra. Det kan också jämföras med att antalet fåglar i Europa minskat med 421 miljoner under de senaste 20 åren.

De flyttfåglarna som nu börjar återvända till vårt land har verkligen genomfört en farofylld färd det senaste halvåret och i höst är det dags igen.

Läs mer:
• Statistik över fåglar som dödas av mänsklig påverkan.

Mer att läsa