Gå till innehållet

Så här fungerar Skådarhjälpen

skadarhjalpen-mhr14_01_introSöndag den 7 december inleds Skådarhjälpen. Ett initiativ för alla naturvänner som vill titta på fåglar och samla in pengar till förmån för det populära Musikhjälpen, som sänds live i en vecka på SVT och P3. Vi har pratat med Skådarhjälpens initiativtagare Pär Lydmark om hur det fungerar.

I korthet fungerar Skådarhjälpen så här:
• Skåda fåglar mellan 7-14 december. Försök se så många olika arter som möjligt.
• Rapportera dina observationer på Artportalen.se med Syfte: Skådarhjälpen. Se guide här.
• Skänk (minst) en krona per art till Skådarhjälpens insamling för Musikhjälpen.
• Du tävlar om du vill individuellt, men också tillsammans med skådare i ditt rapportområde mot andra rapportområden. Var ses störst andel av fåglarna som brukar ses under perioden? Topplistan visas här under tävlingens gång.
• Behöver du hjälp att artbestämma fåglar? Kolla i vår fågelguide till vinterfåglar.

För att ta reda på fler detaljer om tävlingen pratade vi med initiativtagaren Pär Lydmark.

Kan du förklara vad Skådarhjälpen är?
– Vi samlar in pengar till Sveriges Radios Musikhjälpen som sänds under nästa vecka. Alla som vill vara med rapporterar in alla fågelarter de ser under veckan och bidrar sedan med minst en krona per art man rapporterat. Gillar man att tävla finns det individuella topplistor för olika delar av landet och en kollektiv nationell tävling där olika delar av landet tävlar mot varandra. Pengarna i år går till att stoppa den snabba spridningen av hiv i världen, så samtidigt som alla som är med kan känna att man bidrar med hjälp till det här viktiga världsproblemet kan man också känna att man får en kul anledning att orka skåda lite mer än vanligt i decembermörkret.

Blå och vit på huvudet till skillnad från den något större talgoxen. Foto: Erik Hansson

Det kan räcka att skåda i din trädgård eller från ditt köksfönster för att vara med i Skådarhjälpen. Hjälp med artbestämning hittar du i vår guide till vinterfåglar. Foto: Erik Hansson

Vad behöver man göra för att vara med?
– Det enda man behöver göra är att se minst en fågelart under de åtta dagar tävlingen pågår (7-14 december). Skådarhjälpen passar för alla, oavsett om man bara kommer se några enstaka arter i sin trädgård eller kommer lägga flera heldagar på att skåda i fält. Alla som deltar är lika viktiga, så det spelar verkligen ingen roll om man inte tror att man kommer se särskilt många arter. Det viktigaste och roligaste är om vi kan engagera så många som möjligt att vara med, oavsett hur mycket eller lite man kommer se under veckan. Det är också det som genererar mest pengar i slutändan. Så försök locka med alla ni stöter på, oavsett om de är fågelskådare eller inte. Grannar, släktingar, arbetskamrater. Alla kan vara med.

Hur rapporterar man?
– Allt sköts via Artportalen. Har man ett konto där sedan tidigare är det bara att logga in, välja syfte “Skådarhjälpen” och sedan rapportera som vanligt. Har man inget tar det bara någon minut att skapa, och sedan är man igång. Instruktioner om hur man gör för att skapa ett konto och rapportera finns på www.skådarhjälpen.se.

Hur fungerar den nationella tävlingen?
– I den nationella tävlingen tävlar landets olika rapportområden mot varandra. För att områden med helt olika förutsättningar, till exempel Skåne och Norrbotten, ska kunna tävla på samma villkor tittar vi inte på det totala antalet arter som ses utan en procentsiffra som visar hur många arter skådarna i det aktuella rapportområdet har lyckats se under tävlingen jämfört med det antal arter som sammanlagt setts i rapportområdet under december genom tiderna. Sedan jämför vi procentsiffrorna för att se vilket område som lyckats täcka in störst del av sitt tillgängliga artutbud. Och för att komma högt där gäller det förstås att engagera så många som möjligt av sina lokala skådarkompisar.

Hur gick det i fjol?
– Förra året vann Närke, precis före Göteborg och Östergötland. Det var verkligen en stenhård kamp och i slutändan skiljde det bara 0,14 % mellan ettan och tvåan. Vi hoppas det blir lika spännande i år! Sammanlagt deltog 147 personer och tillsammans samlade vi in 15 500 kronor! Det var jättekul, både skådarmässigt, gemenskapsmässigt och insamlingsmässigt!

Mer information:
www.skådarhjälpen.se
• Följ Skådarhjälpen på Facebook
Anmäl din medverkan på Facebook

Mer att läsa