Gå till innehållet

Så blev en överkörd svensk ekoxe en 4 ton tung isskulptur i Kanada

Ekoxe, fotograferad i Sverige. Foto: John Hallmén

Ekoxe, fotograferad i Sverige. Foto: John Hallmén

I höstas tog den prisbelönte naturfotografen John Hallmén en bild på en överkörd ekoxe. Idag är den en isskulptur på 4 ton i Kanada. Så här gick det till. 

– Sommaren 2015 kontaktades jag av en pr-byrå som jobbade med att marknadsföra en utställning på Canadian Museum of Nature i Ottawa. De ville ha en närbild på en ekoxe eftersom de skulle vara med i utställningen, berättar John Hallmén.

John var vid tillfället på semester och hade inte tillgång till sitt bildbibliotek, så han var osäker på om han kunde förse dem med en bild. Det här var i augusti, ett bra tag efter ekoxarnas högsäsong i början till mitten av juli, så han hade inga större förhoppningar att han skulle lyckas.

– Av en slump hittade jag en mosad individ på en väg bara några timmar senare. Den såg riktigt illa ut ovanifrån, men undersidan och framdelen var intakt så jag gjorde iordning en enkel studio på gräsmattan, satte igång och skickade över bilden här ovan. PR-byrån bestämde sig för att använda bilden och vi kom överens om ett licensavtal, fortsätter John Hallmén.

Här byggs isskulpturen av John Hallméns bild. Foto: Laurence de Montigny St-Onge © Canadian Museum of Nature

Här byggs isskulpturen av John Hallméns bild. Foto: Laurence de Montigny St-Onge © Canadian Museum of Nature

Därefter gick tiden och John glömde bort hela historien, tills han i veckan plötsligt fick ett mejl från PR-byrån som berättade att ekoxen nu hade gjorts om till en isskulptur av den kanadensiska konstnären Jeremy Kuzub, som en del av utställningen “Bugs: Outside the Box”. Isekoxen är 3,75 x 4 meter stor och väger 4 ton. Den är uppbyggd av isblock som väger 120 kilogram styck och tog flera dagar att färdigställa.

Isskulpturen på plats i Ottawa. Foto: Steve Brandon https://twitter.com/SteveBrandonOTT

Isskulpturen på plats i Ottawa. Foto: Steve Brandon 

– Jag skulle vilja hylla kunder som utnyttjar “obegränsad användning”-klausulen fullt ut. Isskulpturen är ju fenomenalt häftig så det var en glad överraskning att se. Såvitt jag kan se så tycker jag rent generellt att de har varit beundransvärt kreativa när de utnyttjat bilden! säger John Hallmén.

Förutom isskulpturen har de även använt bilden i en flört med en viss film som hade premiär i december:

"Judge me by my size do you?". Foto: John Hallmén (modiferat av Canadian Museum of Nature)

“Judge me by my size do you?”. Foto: John Hallmén (modiferat av Canadian Museum of Nature)

Läs mer:
John Hallméns bidrag till Naturjulkalendern 2015.
Bok om livet som minimonster.
Se fler av John Hallméns bilder på Flickr

Mer att läsa