Gå till innehållet

Rovdjurspropositionen – vad händer härnäst?

I den nya rovdjurspropositionen föreslår regeringen en halvering av våra rovdjur och att målet för kungsörnen sänks med 75 procent. En proposition innebär att förslaget måste röstas igenom i riksdagen innan det blir verklighet, men enligt uppgifter till Ekot lutar Sverigedemokraterna åt att rösta ja till förslaget tillsammans med Moderaterna, Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna. Miljöpartiet och Vänsterpartiet tycker att antalet är för lågt satt medan Socialdemokraterna ännu inte bestämt sig för hur de ska rösta.

Varg i hägn. Foto: Marie Mattsson

Varg i hägn. Foto: Marie Mattsson

Även om riksdagen röstar igenom förslaget så måste även EU-kommissionen godkänna förslaget. EU-kommissionen har tidigare hotat att dra Sverige inför domstol för brott mot habitatsdirektivet. Om motsättningarna mellan den svenska regeringen och EU-kommissionen fortsätter kan frågan komma att avgöras i rättssalen.

Under tiden delar frågan upp landet.

Sveriges Ornitologiska Förening har sökt Lena Ek för en kommentar och anklagar förslaget för att inte vara förankrat hos landets kungsörnsexperter. De har dessutom ställt en skriftlig fråga till miljöministern om huruvida propositionen öppnar upp för jakt på kungsörn. Tisdagen den 1 oktober ska de få svar.

Facebook-gruppen “Rör inte våra kungsörnar” har på tre dygn fått över 1200 medlemmar, medan en genomgång av många av landets landsortstidningars insändarsidor avslöjar en hel del röster för att rovdjurspropositionen är ett steg i rätt riktning. En uppfattning som även delas av Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund.

Det kan ta veckor eller månader innan rovdjurspropositionen analyserats klart av EU-kommissionen och vi får reda på vad de tycker.

Källa: Ekot

Mer att läsa