Gå till innehållet

Rovdjursexpert nära sluta efter hot och indragen stängselersättning

Varg i hägn. Foto: Marie Mattsson

Varg i hägn. Foto: Marie Mattsson

Nils Carlsson är rovdjursexpert vid länsstyrelsen i Skåne. Han får ofta uttala sig i media och får ibland se sina uttalanden om framför allt vargar antingen feltolkas eller förvridas helt i sociala medier. Dessutom får han ta emot trakasserier både från de som vill ha fler vargar och de som vill skjuta dem. Extrema förespråkare på båda sidor hör av sig och kallar honom för mördare eller skriver att ”ni nöjer er väl inte innan ett litet barn blir dödat”.

Dessa trakasserier, samt att regeringen satte stopp för de viktiga bidragen till rovdjursavvisande stängsel ledde ett tag till att han funderade på att sluta från sitt jobb.

De 20 vargangrepp mot fårbesättningar som skett de senaste två åren i Skåne har alla skett “där stängslingen varit dålig, ibland så dålig att den inte klarar att hålla fåren inne”, enligt Nils Carlsson. Ingen attack har skett bakom fårnät som sluter tätt mot marken.

– Frågan är om man ska få ersättning för fåren bakom ett sådant stängsel eller om detta ska hamna på vargens brottregister och leda till skyddsjakt, säger Nils Carlsson till Kristianstadsbladet.

Nils Carlsson menar att eftersom riksdagen beslutat att det ska finnas varg och att det finns ett regelverk kring skyddsjakt så kommer det också finnas varg i Skåne under överskådlig framtid.

Så mycket av debatten handlar om vargar och det tycker Nils Carlsson är trist eftersom det finns så många viktigare frågor.

– Hanöbukten dör, vi har gäss och vildsvin. Det finns så många fler frågor vi borde kunna diskutera och ta tag i, säger han.

Källa: Kristianstadsbladet

Mer att läsa