I en ny stor samlingsstudie som publiceras i den vetenskapliga tidsskriften Science skriver forskare att stora rovdjur, som vargar, björnar och rovfåglar, har större betydelse för ekosystemen än man tidigare trott. Slutsatsen i rapporten kallas ”de stora rovdjurens kaskadeffekter på ekosystemen” och handlar om att de stora rovdjuren påverkar hela växtligheten i både skogar och vatten genom att hålla nere populationen av stora växtätare som rådjur. Därmed gynnar de stora rovdjuren också indirekt allt från insekter till fåglar.

Varg i hägn. Foto: Marie Mattsson
I studien har 31 rovdjursarter studerats, varav 19 är akut hotade och rödlistade. Resultatet är likadant oavsett om det gäller ett ekosystem i Norden, på den afrikanska savannen eller havsuttrar på USA:s västkust.
Den australiensiska vildhunden dingo har exempelvis utrotats på många håll i Australien vilket lett till att antalet kängurur och rävar ökat. Det har i sin tur orsakat att flera australiensiska pungdjursarter har minskat eller dött ut och att växtligheten minskat i områden utan dingo.
I Afrika har bristen på lejon och leoparder gjort att babianer ökat i antal och orsakar skada på jordbruksgrödor, samt kraftig minskning av babianers byten små hjortdjur och små apor.
Här i Europa har det framför allt påvisats att i områden med få lodjur har antalet rävar ökat, vilket lett till färre harar, orrar och tjädrar.

Lodjur i fångenskap. Foto: Marie Mattsson
Det är inte bara den biologiska mångfalden som gynnas av toppredatorer. Eftersom de håller efter stora växtätare motverkar de också växthuseffekten och jordens klimatförändringar.
– Den viktiga slutsatsen i den här studien är att många av rovdjuren är hotade och sårbara för utdöende, detta samtidigt som man här visar att de har en stor betydelse för ekosystemen på många olika vis, säger Bo Ebenman, professor i biologi vid Linköpings universitet, till SVT.
Forskningen visar också att rovdjuren inte kan ersättas med jakt.
– En sak som är viktig är att vi kan se att människan inte kunnat ta över rovdjurens funktion. Det sägs ibland att mänsklig jakt skulle kunna ersätta rovdjurens funktioner, men den här forskningen visar att det inte är riktigt så enkelt, säger Bo Ebenman.
Artikelförfattarna anser att det är viktigt att hitta sätt för stora rovdjur att samexistera med människor utan att det leder till stora konflikter. Ett förslag är att ekologer och samhällsforskare arbetar tillsammans med viltförvaltare och bevarandeorganisationer med exempelvis konflikthantering och förvaltningsplaner för rovdjur.
Det här är ingen ny kunskap egentligen och vi har tidigare skrivit om fenomenet som ibland kallas Skräckologi här på Natursidan.se.
Källa: Science via SVT och Pressmeddelande från Stockholms universitet

Chefredaktör och grundare. Stötta Natursidan – ge bidrag via bankgiro (5114-2529) eller Swish (0730-385 185). Tack! Naturligtvis betalas det skatt på dessa gåvor.
Stor studie: #rovdjur viktiga för både den biologiska mångfalden och klimatet och de kan inte ersättas med #jakt: http://t.co/b9fDL7kKAT
RT @Natursidan: Stor studie: #rovdjur viktiga för både den biologiska mångfalden och klimatet och de kan inte ersättas med #jakt: http://t.…
RT @Natursidan: Stor studie: #rovdjur viktiga för både den biologiska mångfalden och klimatet och de kan inte ersättas med #jakt: http://t.…
Rovdjur viktigare än man trott – kan troligen i… http://t.co/SfbUxtY0cf
RT @SalkaSanden: Rovdjur viktigare än man trott – kan troligen i… http://t.co/SfbUxtY0cf
Stora stygga vargen viktigare än man trott – http://t.co/rHppaWXfHa
The Natural Cycles rules but it’s so rude that We the humans just can’t watch and lern from the Nature instead of compete with it we have already Natural Proffesional Hunters in the Forests.:-/
Rovdjur viktigare än man trott – kan inte ersättas med jakt http://t.co/Yl1NH9oqop
RT @junebre: Rovdjur viktigare än man trott – kan inte ersättas med jakt http://t.co/Yl1NH9oqop
http://t.co/cL4PboyEFa http://t.co/7TqoZJ20rb
RT @DT_Petter: Stora stygga vargen viktigare än man trott – http://t.co/rHppaWXfHa
Hoppas att Sverige skriver om lagen på jakt på Varg så den passar EUs krav
Er dette oppdragsforsking. Dvs. at nokon har tinga denne forskinga, så treng jo ikkje ei slik forsking vere så veldig truverdig. Merk det eg har lagt ut tidlegare, om Sotkajervi sin kommentar til Japan sine prosjekt på slik ulvforvaltning i Bieschady i Polen.