Gå till innehållet

Rördrom hittad i 15 minusgrader norr om Luleå – får nu bilskjuts söderut

Rördromen i Norrbotten. Foto: Gunnar Johansson och Susanne Backe

En frusen rördrom har hittats och tagits om hand några mil norr om Luleå. Nu ska den få skjuts ner till fågelrehabilitering i Stockholm.

– Jag blev uppringd av mina vänner Gunnar och Marianne Holmfrid-Johansson i Södra Prästholm i närheten av Råneå. De hade hittat en udda fågel med lång näbb som satt uppburrad och frusen i snön på deras gård. -15 grader ute. De skickade en bild och jag såg då till min stora förvåning att det var en rördrom, berättar Susanne Backe.

Gunnar lyckades fånga den och satte rördromen i en hundbur i ett svalt rum.

– Jag köpte strömmingfileer som vi satte i en vattenbunke. Medan vi gick in och drack kaffe så hade den ätit en strömming och piggnat till, säger Susanne Backe.

Eftersom rördrom tillhör statens vilt har polisen kontaktats och till slut hittades det en lösning:

– Med hjälp av polisens faunaansvarige i Norrbotten har vi hittat en transport idag ner till Stockholms Viltfågel rehab, berättar Susanne Backe under onsdagen den 6 december. Den kommer då att få vila där innan den släpps ut i i lämpligt område där den kan fiska.

Enligt Artportalen är det första fyndet av en levande rördrom någonsin i Norrbotten under vintern. De kan dock övervintra i södra delarna av landet och tillfälliga observationer i december har gjorts så lång norrut som i Stockholmstrakten och Gävle.

Rördromen är en gulbrun häger, något mindre än en gråhäger. Den trivs i vassbälten i våtmarker där den äter fiskar, groddjur och insekter. Att få se en rördrom är dock få förunnat eftersom den ofta håller sig gömd i vassen. Istället hörs deras märkliga läte på långt håll. Det låter ungefär som att någon blåser i en flaska.

Förhoppningsvis hittas skjuts söderut åt den här rördromen så att den återigen kan låta sitt “boooh” ljuda från något vassbälte i vår.

Mer att läsa