Gå till innehållet

Rivstart på fågelraritetsåret 2016

Skrikstrandpipare. Foto via Wikimedia https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3179211

Skrikstrandpipare. Foto via Wikimedia 

Igår söndag den 7 februari rivstartade fågelåret 2016 med inte mindre än tre tunga rariteter: Sveriges första skrikstrandpipare, en amerikansk sjöorre och en purpurhäger. Alla i sydvästra delen av landet.

Vid tjugo i nio på morgonen såg Marcus Andersson en strandpipare från fågeltornet i Trönninge ängar i Halland. Han fick in den i tubkikaren och kunde höra locklätet som skiljer den från andra strandpipare. Fågeln flög lågt mot söder och har inte setts sedan dess, men Marcus larmade ut den som säkert bestämd – Sveriges första skrikstrandpipare!

Amerikansk sjöorre. Foto: Daniel Pettersson http://www.natursidan.se/fotografer/naturfotograf-daniel-pettersson/

Amerikansk sjöorre. Foto: Daniel Pettersson 

Några mil norrut upptäcktes strax efteråt en trolig amerikansk sjöorre. Det är en art som håller till i östra Sibirien och Alaska, men som ibland då och då ses längs Sveriges kuster. Den skiljs från vanlig sjöorre på tjockare hals och mer gult på näbben. Individen sågs kort av flera skådare, men artbestämningen benämndes som “osäker”.

Purpurhäger. Foto: Erik Hansson

Purpurhäger i Donaudeltat. Foto: Erik Hansson

Strax efter klockan 16 observerades dessutom en trolig purpurhäger flyga mot Krankesjön i Skåne. Den sågs inte igen. Purpurhägern lever på många håll i södra Europa och påminner om vår gråhäger, men är mer brunaktig och har en längre smalare näbb.

Källor: Bird Alarm och BirdLife Sverige

Mer att läsa