Gå till innehållet

Relationer går före mat för talgoxar

Talgoxar vid fågelmatningen Talgboulleh. Foto: Erik Hansson

Mat eller relation? Talgoxar vid fågelmatningen Talgboulleh. Foto: Erik Hansson

För vissa talgoxar är familjebanden så viktiga att de hellre håller ihop än letar efter mat om de blir tvungna. Något tillspetsat är alltså kärlek viktigare än mat, enligt en ny studie.

– Valet att stanna i närheten av sin partner istället för att få tillgång till mat visar en individuell fågels beslut i ett kort perspektiv, vilket kanske inte verkar optimalt, men det kan ge långsiktiga fördelar att behålla viktiga relationer. Även hos vilda djur kan individuella beteenden ses utifrån hur det gynnar behoven hos dem de är socialt kopplade till, säger studiens huvudförfattare Josh Firth från University of Oxford i Storbritannien till BBC.

Studien gjordes på talgoxar som hindrades söka mat tillsammans med sin partner. Forskarna kunde då se att individer minskade sin egen tillgång till mat för att bibehålla sina sociala relationer.

Att hålla sig nära en partner innebär också att de lär känna andra medlemmar i en flock, vilket kan underlätta att få tag på mat på andra sätt, så som att tigga. Att tigga mat visade sig också vara ett sätt att minska konflikter och behålla relationer. Dessa relationer påverkar i sin tur variationer i beteenden och därmed hur populationen utvecklas, enligt forskarna.

Läs mer:
Så skapar du en bra fågelmatning.

Källor: Current Biology och BBC

Mer att läsa