Gå till innehållet

Rekordår för Norges pilgrimsfalkar

Pilgrimsfalk. Foto: Gunilla Falk

I sommar har det kläckts rekordmånga pilgrimsfalkar i Osloområdet. Det är frukten av ett långt arbete av naturvänner och ett samarbete med Sverige, rapporterar NRK.

Precis som i Sverige var de norska pilgrimsfalkarna nästan utrotade på 1970-talet. Mycket på grund av miljögifter. Det häckade bara 8-10 par i hela Norge och de hade svårt att få ut ungar.

LÄS ÄVEN: • Bryssel är väldigt stolta över sina pilgrimsfalkar

Sedan dess har det gått sakta men säkert bättre. Tack vare hårt arbete av bland andra Norsk Ornitologisk Forening och en metod där ägg togs från pilgrimsfalkarnas bon och byttes ut mot låtsasägg. Pilgrimsfalkarna ruvade kopiorna medan de riktiga äggen fraktades till Sverige där de fick hjälp i kläckningsmaskiner. Efter ungefär två veckor placerades ungarna i sina bon igen.

Metoden har varit så pass framgångsrik att den tidigare utrotningshotade falken togs bort från rödlistan i Norge år 2010. Mellan åren 2006 och 2017 ökade antalet häckande par i sydöstra Norge från 105 till 132 och idag häckar det mellan 750 och 1000 par i landet. Dessutom slogs det i sommar rekord med 28 ungar i Oslo och Akershus.

LÄS ÄVEN: • Det ser fortsatt allt ljusare ut för Sveriges pilgrimsfalkar

Pilgrimsfalken, som anses vara världens snabbaste fågel, häckar gärna på klipphyllor eller på höga hus i städer.

Källa: NRK

Mer att läsa