Gå till innehållet

Rekord för fjällstationsövernattningar och allt fler unga fjällvandrar

Vattenfall i fjällen (södra Härjedalen). Foto: Erik Hansson

Vattenfall i fjällen (södra Härjedalen). Foto: Erik Hansson

Det har aldrig varit så många gästnätter på Svenska turistföreningens fjällstationer som i år. De senaste fem åren har drygt 50 000 gästnätter bokats per år, men i år slogs ett nytt rekord med ungefär 53 800 gästnätter och enligt Svenska turistföreningen har det i år märkts av en ökning bland unga fjällvandrare, i åldern 20 – 25 år.

LÄS ÄVEN: • Vår avdelning om naturturism från hela Sverige.

Det verkar gå bra för den svenska fjällturismnäringen. I somras rankade National Geographic de svenska Helagsfjällen till ett av världens bästa sommarfjällvandringar och allt fler utländska turister lockas av vildmarksupplevelsen i de svenska fjällen.

Enligt psykoterapeuten Lotta Lindgren mår vi bättre av att vara i fjällen och i naturen.

– Vi får lättare att handskas med våra känslor och med oss själva. I bästa fall kan det även handla om att vi får ner vårat blodtryck och stresshormonerna blir mindre. Det är inte helt ofarligt att ständigt vara uppkopplad och på språng. Det är många människor i dag som lider av nedstämdhet och sömnsvårigheter. Och det är verkligen ett sätt att ta hand om sig själv på ett bra sätt att vila hjärnan ett tag, säger Lotta Lindgren till P3 Nyheter.

Läs mer:
• Tips på förbereder inför fjällsemestern finns på Fjallsakerhetsradet.se.
• Vår guide till södra fjällen i Dalarna och Härjedalen.
• Vår guide till Ånnsjön, Storulvån och Storlien.
Vår avdelning om ekoturism.

Källa: P3 Nyheter

Mer att läsa