Gå till innehållet

Vildmarksupplevelsen lockar allt fler besökare till de svenska fjällen

Utsikten från parkeringen vid Nipfjället. Foto: Erik Hansson

Nipfjället i Dalarna. Foto: Erik Hansson

Enligt en enkätundersökning från Fjällsäkerhetsrådet väntas nästan 150 000 utländska vandrare, cyklister och löpare komma till de svenska fjällen i sommar och tre av fyra fjälldestinationer och fjällstationer räknar med ett fortsatt ökat antal internationella besökare. Den främsta anledningen till att de väljer att semestra i de svenska fjällen är att de vill ha en vildmarksupplevelse. 

Möjligen har ökningen ett samband med att VisitSweden inledde en stor marknadsföringskampanj för 1,5 år sedan och även Svenska Turistföreningen har gjort en satsning för att få ungdomar att uppleva de svenska fjällen.

– Det är glädjande att inslaget av internationella gäster i fjällen ökar. Samtidigt är det en utmaning att nå ut med information som kan bidra till att deras vistelse blir trygg och säker. Internationella besökare har ofta bra utrustning men många har samtidigt bristande kunskaper om hur vädret kan påverka fjällturen. Många överskattar också sin förmåga att navigera i den krävande terräng som delar av svenska fjällen utgör, säger Per-Olov Wikberg, samordnare på Fjällsäkerhetsrådet vid Naturvårdsverket.

Fjälluggla i Alaska. Foto: Tomas Lundquist

Vem drömer inte om att få uppleva den här synen i de svenska fjällen? En händelse som Ida Olsson och Jack Bardhamre fick vara med om. Foto: Tomas Lundquist

Det har blivit allt vanligare att fjällvandrare kommer till fjällen när det fortfarande är fullt med snö och de tvingas vända hemåt igen. I juni kan det fortfarande ligga en hel del snö och dessutom komma ny snö längs den svenska fjällkedjan. Dessutom kan vädret slå om snabbt. Så här kan det se ut i södra fjällen i mitten av juni.

Förutom att vandra i fjällen för att få uppleva naturen ostörd och på egen hand har det har också blivit allt vanligare att fjällvandra med lite högre krav på bekvämlighet, vilket vi rapporterat om tidigare.

Mer läsning:
• Tips på förbereder inför fjällsemestern finns på Fjallsakerhetsradet.se.
Vår guide till södra fjällen i Dalarna och Härjedalen.
Vår guide till Ånnsjön, Storulvån och Storlien.

Källa: Fjällsäkerhetsrådet

Mer att läsa