Gå till innehållet

Redan sommar i södra Sverige

Aldrig tidigare har meteorologisk sommar konstaterats i Sverige så tidigt som i år.

Det har varit en tid med starka rekord. Världen upplever den nionde månaden i rad med ett temperatursnitt över 1,5 grader högre än förindustriell tid och på en plats i Västerbotten konstaterade SLU:s mätningar att vintern blivit hela 58 dagar kortare på 40 år. Nu har ännu ett rekord slagits i Sverige och de extremt tidiga vårfåglarna skvallrade om det redan i förra veckan.

– Svensk väderhistoria skrevs under lördagen den 6:e april 2024, meddelar SMHI.

Det som skett är att SMHI:s stationer i Malmö, Kristianstad och Karlshamn haft fem dygn i rad med en dygnsmedeltemperaturen på minst 10,0°. Det innebär att villkoret för meteorologisk sommar uppfyllts och det rekordtidigt; den 6:e april (första datumet av de fem dygnen).

– Detta är det allra tidigaste ankomstdatum för sommaren som observerats i Sverige med statistik från slutet av 1800-talet. Det tidigare svenska datumrekordet i detta avseende var den 10:e april och hade mer än 100 år på nacken. Så tidig var sommaren anno 1906 i Kristianstad i Skåne och Växjö i Småland, skriver SMHI.

Fler rekord kommer

Efter 1906 är det 1989, 2007 och 2009 som har haft tidigast sommar (11 april) och SMHI påpekar att i takt med att den globala uppvärmningen skenar så kommer troligen ytterligare rekord att slås.

Förutom tidigare somrar så blir det allt vanligare att södra Sverige inte får någon meteorologisk vinter över huvud taget. 2023 var det inte mindre än tolv mätstationer som gick direkt från höst till vår.

I snitt anländer våren nu 2-3 veckor tidigare än under perioden 1961-1990. På Gotland till och med fyra veckor tidigare.

Källa: SMHI

Mer att läsa