Gå till innehållet

Recension av ny bra bok om Sveriges bästa fågellokaler

Recension av ”Här tittar vi på fåglar, Sveriges bästa fågellokaler” av Magnus Ullman. Alla våra bokrecensioner kan läsas här.

Omslaget till "Här tittar vi på fåglar" av Magnus Ullman

Omslaget till “Här tittar vi på fåglar” av Magnus Ullman

Det är 30 år sedan det skrevs en bok om svenska fågellokaler och i takt med att allt fler svenskar plockar upp kikare (och kameror) har en ny, uppdaterad bok i ämnet saknats. Därför är det extra glädjande att Magnus Ullmans nya bok “Här tittar vi på fåglar” är ett praktverk och en alldeles utmärkt guide till landets främsta platser för fågelskådning.

Det finns 50 olika lokaler i boken och de presenteras alla med riklig information. Läsaren får reda på när under året det är som mest lämpligt att besöka området, vilka fåglar man kan tänkas få se och vilka platser på lokalen man bör besöka. Dessutom har varje lokal en snygg och utförlig karta med smarta symboler och en så kallad QR-kod som kan scannas in med moderna mobiltelefoner för att se de senaste fågelobservationerna från platsen som rapporterats i Svalan.

Texterna i en sådan här bok med mycket uppräkningar tenderar att bli lite styltigt, men Magnus Ullman klarar över lag uppgiften mycket väl. Fokus ligger helt på fakta och det blir aldrig onödigt utdraget eller pladdrigt.

Detsamma kan egentligen sägas om hans bilder. Det är fokus på dokumentation med snygga, skarpa fågelbilder i klassiska fågelboks-poser och alla foton på miljöerna ger en överblick över området. Med andra ord helt rätt fokus för en sådan här bok.

Exempel på fågellokal i "Här tittar vi på fåglar".

Exempel på fågellokal i “Här tittar vi på fåglar”.

När det gäller urvalet av lokaler så kommer säkerligen vissa lokalpatriotiska skådare ha synpunkter. Tyngdpunkten ligger långt söderut och Skåne har fått överlägset flest platser medan Öland, Gotland, Närke, Lappland, Småland och Uppland får tre eller fyra lokaler var. Det är inte så konstigt med tanke på att landets hetaste fågellokaler ligger i dessa landskap. Här finns de klassiska platserna som Falsterbo, Ottenby, Tåkern, Abisko och Hjälstaviken, kompletterade med andra välkända miljöer. Erfarna skådare kommer troligen inte hitta några gömda pärlor, men för nybörjare och alla som inte varit runt så mycket i landet och skådat så kommer “Här tittar vi på fåglar” innehålla mycket matnyttig information.

Jag saknar en Sverigekarta med alla beskrivna lokaler utplacerade för en snabb överblick. Det hade inte heller skadat med 10-20 lokaler till, 50 låter kanske mycket, men det är många fina lokaler som inte fått plats. Om jag ska vara riktigt petig tycker jag också titeln “Här tittar vi på fåglar” är undermålig och att QR-koderna kunde gått till alla senaste observationerna på platsen och inte bara de sällsynta arterna.

Förutom det har jag inte mycket att klaga på. Det här är en insatt, utförlig och utmärkt guide till Sveriges bästa fågellokaler och Magnus Ullman har tillsammans med redaktören Erik Hirschfeld gjort en stor gärning för Fågelsverige genom att ta sig an uppgiften med höga ambitioner och ett proffsigt utförande.

rekommenderar-storsvart-webbBetyg: 4 av 5

Läs mer:
Vår intervju med författaren, guiden och fågelexperten Magnus Ullman.

Transparens: Vi fick ett exemplar av boken av Hirschfeld Media.

Mer att läsa