Gå till innehållet

Recension av Götalands bästa fågellokaler

Recension av ”Götalands bästa fågellokaler” av Magnus UllmanAlla våra bokrecensioner kan läsas här.

Den här boken är egentligen en slags uppföljare. Våren 2014 släpptes ”Här tittar vi på fåglar, Sveriges bästa fågellokaler” av Magnus Ullman och vi skrev i vår recension att det var en “insatt, utförlig och utmärkt guide till Sveriges bästa fågellokaler”.

"Götalands bästa fågellokaler" av Magnus Ullman

“Götalands bästa fågellokaler” av Magnus Ullman

Platserna beskrevs utförligt med tydliga kartor, lämpliga utsiktspunkter, användarvänliga symboler, gps-koordinater och tips vad man kan se under olika delar av året. “Götalands bästa fågellokaler” bygger på samma framgångsrika upplägg, men gör en djupdykning i vår sydligaste landsdel (gränsen går ovanför Vättern och ungefär i mitten av Vänern).

Det blir naturligtvis stort fokus på landets hetaste fågellandskap som Öland (9 lokaler) och Skåne (9), men i stort sett alla kända ställen längs västkusten är med – Kullaberg, Morups tånge, Getterön, Hönö, Torslandaviken och Ramsvikslandet. Den som äger föregångaren “Här tittar vi på fåglar” reagerar kanske på den här uppräkningen. Alla dessa lokaler är nämligen med även i den boken och det är inga större förändringar som skett. Faktum är att fler än hälften av platserna i “Götalands bästa fågellokaler” redan var med i “Här tittar vi på fåglar” (28 av 54).

Över lag är fågellokalerna väl utvalda och flera av dem hade jag dålig koll på sedan tidigare. Jag blir till exempel sugen på att besöka Svartedalens urskogar och småsjöar i Bohuslän. Jag gillar också att det tipsas om platser i närheten av Göteborg så att ett stadsbesök kan förgyllas med en tur till ett fint fågelområde. Sist, men inte minst, blir det under en genomläsning tydligt att fågellokaler som jag trodde jag hade koll på även rymmer andra delar som jag inte kände till.

54 fågellokaler kanske låter lite, men de rymmer i själva verket betydligt flera platser med vitt skilda biotoper. Exempelvis bakas hela Österlen ihop till en fågellokal, men beskriver i själva verket 18 olika platser och detsamma sker med Bjärehalvön som rymmer bland annat Hallands väderö, Hovs Hallar och Skottorps våtmark.

Magnus Ullman har gjort ett grundligt arbete med varje fågellokal och det är en imponerande detaljrikedom i när och var man kan se vissa arter. I slutet av boken finns dessutom tips om hur man ser några av de mest eftertraktade fåglarna i landsdelen, så som järpe, sommargylling, gulhämpling och berguv.

“Götalands bästa fågellokaler” är en alldeles utmärkt bok med ett smart och pedagogiskt upplägg, fina bilder och väl avvägd text. Bokens enda problem är egentligen att mer än hälften redan publicerats i “Här tittar du på fåglar”.

Betyg: 4 av 5

Läs mer:
• Vår intervju med författaren, guiden och fågelexperten Magnus Ullman.

Transparens: Vi fick ett exemplar av boken av Hirschfeld Media.

(null)

Mer att läsa