Gå till innehållet

Recension av bok om stadens djur

Recension av boken “Stan är full av djur” av Stefan Casta.

Omslaget till "Stan är full av liv" av Stefan Casta

Omslaget till “Stan är full av liv” av Stefan Casta

Att mänskligheten är det största hotet mot djuren på jordklotet borde vara klart för alla nu när vi befinner oss i en fas av massutrotningar. Bland annat skapar vår exploatering av naturen i form av monokulturer i skog och jordbruk att många djur som trivs i dessa miljöer får allt svårare att överleva.

Men inget ont som inte för något (litet) gott med sig. Djuren har också lärt sig att använda sig av oss människor och dra nytta av vår existens. Det gäller exempelvis björnar som börjat använda “mänskliga sköldar”, men det tydligaste exemplet är kanske hur våra fågelmatningar gör att allt fler fåglar kan stanna kvar i Norden även under vintern. Allt fler djur har också lärt sig att utnyttja de fördelar som städer utgör i form av födokälla, skydd från rovdjur och värmekälla.

Koltrastar har flyttat in från skogen till villaträdgårdar, rådjur har lärt sig uppskatta parker och pilgrimsfalkar kan häcka på höga byggnader, som om det var vilken klippa nära föda (duvor och måsar) som helst.

Det är temat i Stefan Castas bok “Stan är full av djur”. Han gav redan 1994 ut en bok om djur i städer, vid namn “Den vilda staden” och det här är egentligen en utveckling och helt ny version av samma idé. Den här gången har Stefan Casta uppdaterat boken med nya fakta och dessutom skurit ned på texten och istället satsat på fler bilder.

Resultatet är en lättsam bok för yngre läsare som vill veta mer om alla de djur som numera faktiskt finns att se i våra städer. Varje uppslag är som ett collage av små textstycken, foton av fåglar, djur eller stadsmiljöer och vackra teckningar av Staffan Ullström.

Det är som bäst när Staffans teckningar får dominera sidorna tillsammans med Stefans texter. Som sämst är de uppslagen som blandar vilt mellan teckningar, foton, faktarutor, pilar, skyltar, rubriker och ingresser. Dessa blir lite väl kaotiska även om jag förstår poängen med dem. De är inte sköna att vila ögonen på, men fungerar som bilderbok när man läser med ett barn som vill ha mycket att titta på medan man läser.

Stefan Casta kan det här med att skriva faktaböcker utan att det blir torrt och tråkigt. Vi utsåg hans och Emma Tinnerts “Min fjärilsbok” till Årets naturbok 2014 och i “Stan är full av liv” hålls alla stycken korta och det portioneras ut lagom mängder av grundläggande fakta med lite lustiga eller intressanta detaljer om djuren. Urvalet går inte att klaga på. Djur som bäver, älg, räv och katt(!) presenteras liksom exempelvis kattuggla, gräsand, fladdermöss och tornseglare. För stadslevande barnfamiljer som vill kunna veta vilka arter de ser på väg till och från förskolan, skolan och affären är “Stan är full av djur” en väldigt trevlig bok.

De flesta människor lever i städer och här finns mer djurliv än många känner till. Ett första steg till ett naturintresse kan mycket väl vara att se vildkaniner springa ned i sitt gryt eller en sparvhök som jagar iväg bakgårdens gråsparvar. Eller att läsa den här boken.

Betyg: 3 av 5

Mer att läsa