Gå till innehållet

Mänsklig konsumtion bakom pågående massutrotning

Massutrotningar på jorden har tidigare orsakats av enorma vulkanutbrott och gigantiska meteoritnedslag. Just nu pågår ännu en massutrotning och den här gången är det mänskligheten och vår konsumtion som står för katastrofen. 

I en ny stor studie, som försökt behandla siffrorna försiktigt för att inte anklagas för att överdriva, framkommer att utrotningstakten just nu är 10 till 100 gånger högre än normalt. På bara tre generationer kan lika många arter dö ut som när dinosaurierna och nästan alla andra organismer utrotades för 65 miljoner år sedan.

Det är dessutom lågt räknat eftersom studien inte ens tar med faktorer som global uppvärmning och försurning av haven, som också beräknas leda till att arter dör ut.

– Om det här tillåts fortsätta, kommer det ta många miljoner år för att livet på jorden att återhämta sig och även människan kommer sannolikt att dö ut i ett tidigt stadium, säger huvudförfattaren bakom studien, ekologi- och zoologiprofessor Gerardo Ceballos, vid Universidad Nacional Autónoma i Mexiko.

En av huvudanledningarna till att så många andra arter utrotas är enligt professor Jan Zalasiewizc att vi människor ägnar oss åt supereffektivt, men resurskrävande jordbruk för att snabbt producera grödor. Dessa används i sin tur för att boskap ska växa i så snabb takt att vi kan äta så mycket kött vi vill.

Forskaren Vaclav Smil, på University of Manitoba, har räknat ut att människan och de djur som människan föder upp för att ätas (kor, grisar, får och så vidare) nu utgör över 95 procent av världens biomassa för ryggradsdjur. Alla vilda djur som elefanter, giraffer, tigrar och andra arter står bara för mindre än fem procent av denna biomassa.

Rapporten menar att massutrotningen är nära kopplad till att mänskligheten fortsätter växa, att vi ökar vår konsumtionstakt, speciellt bland de rika, och på grund av ekonomisk orättvisa. Det är fortfarande möjligt att stoppa massutrotningen, men då krävs betydligt större insatser och vi har inte mycket tid.

Läs mer:
Prisbelönt forskare varnar för biologisk massutrotning
Närstående industriell revolution hotar haven

Källor: SciencemagThe Guardian och DN

Mer att läsa