Gå till innehållet

Råttor ska hjälpa till att stoppa den utbredda smugglingen av myrkottar

Stäppmyrkott. Denna art lever i södra och östra Afrika. Foto: David Brossard https://www.flickr.com/photos/string_bass_dave/

Stäppmyrkott. Denna art lever i södra och östra Afrika. Foto: David Brossard 

Den gambianska jättepåsråttan har ett utmärkt luktsinne och har tränats till att lukta sig till både landminor och tuberkulos. Nu ska den rejäla gnagaren även hjälpa till i kampen mot myrkottsmugglare.

LÄS ÄVEN: • Utrotningshotade myrkottar är världens mest illegalt jagade djur

Myrkottar är ett av världens mest illegalt handlade djur och de jagas både för sitt kött och fjällen i deras skyddande skal. Nu kan de allt mer hotade djuren få hjälp av afrikanska råttor.

Gambiansk jättepåsråtta som luktar efter minor i Angola. Foto: APOPO - APOPO copyright free for use, Copyrighted free use, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=49666063

Gambiansk jättepåsråtta som luktar efter minor i Angola. Foto: APOPO – APOPO copyright free for use, Copyrighted free use.

Med sin längd på upp till en meter gör den gambianska jättepåsråttan skäl för sitt namn. Arten har dålig syn, men har istället ett överlägset luktsinne. I ett nytt pilotprojekt i Tanzania ska det undersökas om gnagaren kan lukta sig till myrkottar som smugglas ut ur landet. Den har i tidigare försök visat sig kunna lukta sig till både landminor och tuberkulos.

LÄS ÄVEN: • 657 myrkottar hittades i frys, nu vill IUCN införa handelsförbud

I projektet, som betalas av U.S. Fish and Wildlife Service (FWS), är målet att råttorna i framtiden ska kunna arbeta vid hamnar och där lukta sig till containrar som innehåller myrkottar. Detta är bara ett av ett dussintal olika projekt för att stoppa myrkottshandeln i länder som Kina, Indonesien, Kambodja och Vietnam.

Källa: Seeker

Mer att läsa