Gå till innehållet

Räkbeståndet mindre än beräknat – fisket halveras

Det går inte bra för nordhavsräkan på västkusten. Arten som brukar hamna på svenska tallrikar, men som WWF anser att vi ska låta bli att äta, klassas som nära hotad och nu ska fisket minskas för att försöka hjälpa arten.

Nordhavsräkans population av vuxna räkor har under åren 2010–2020 minskat med ungefär 20 procent, enligt SLU Artdatabanken. Det medför att arten klassas som Nära hotad i rödlistan 2020, vilket även var fallet i rödlistan 2015. Huvudanledningen är att trålfisket efter nordhavsräkor ökat kraftigt sedan 1960-talet.

Läget är så pass allvarligt att WWF anser att konsumenter bör låta bli att äta nordhavsräkor fiskade på västkusten. Även internationella havsforskningsrådets gör bedömningen att räkbeståndet är mindre än tidigare. Förutom att fisket inte anses hållbart så orsakar det också stora utsläpp. I en rapport från 2020 räknade forskare ut att räkor är lika klimatskadligt som nötkött på grund av att bottentrålning orsakar så stora utsläpp.

Nu agerar också EU och Norge för det minskade beståndet, rapporterar Bohusläningen. F Förhandlingarna parterna emellan slutade med att kvoten räkor som får fiskas från 1 juli 2023 till sista juni 2024 sänks med 48 procent jämfört med tidigare år.

Förutom överfiske med trål anses ett varmare klimat vara det största hotet mot nordhavsräkan.

Läs även

• Fiskguiden 2022: Fortsatt mörkt för populära matfiskar och räkor
Marina djur flyr även långt från gruvområde
Räkor lika klimatskadligt som nötkött

Källor: P4 Väst, SLU Artdatabanken och Bohuslänningen

Mer att läsa