Gå till innehållet

Radarbilder avslöjar tusentals fåglar mitt i orkanen Hermine

Radarbild som visar fåglar i en orkan. Används med tillstånd från meteorologen Brad Panovich https://twitter.com/wxbrad

Radarbild som visar fåglar i orkanen Hermine. Används med tillstånd från meteorologen Brad Panovich 

Orkanen Hermine har slagit till mot Florida i USA och orsakat stora skador. Radarbilder avslöjar att tusentals fåglar befann sig mitt inne i orkanen.

Det är inget nytt fenomen som radarbilderna fångat. Samma sak hände bland annat när orkanen Arthur slog till 2014.

– Fåglarna hamnar i orkanens virvel och rör sig mot stormens öga, säger Kenn Kaufman på USA:s nationella fågelförening Audubon till Washington Post. De gör det inte alltid organiserat, troligen handlar det om att de chansar på att flyga in i lugnet i mitten av orkanen och följa med stormen istället för att kämpa mot vindarna igen.

När stormen når land kommer vissa fåglar försöka flyga ut ur orkanen. Andra fortsätter kanske med orkanen tills den försvinner. Majoriteten av havsfåglarna kommer troligen snabbt hitta tillbaka till havet, om de inte är alltför svaga efter att ha tvingats flyga länge utan mat.

Den närmaste tiden kan det med andra ord dyka upp många oväntade fåglar i sydöstra USA. Risken är bara att det är döda fåglar som hittas. Kraftiga oväder har genom åren slagit ut stora delar av lokala fågelpopulationer. Orkanen Iniki 1992 kan ha utrotat tre olika fågelarter när den slog till mot Hawaii 1992, enligt eNature.

Källa: Washington Post

Mer att läsa