Gå till innehållet

“Psykande” fågelsång stör boende och förbryllar kommun

Den skyldiga till det “psykande” ljudet. Foto: Daniel Pettersson 

Det är tidningen Vallentuna Nyheter som rapporterar om att boende i Bällsta “besvärats av ett mystiskt lågfrekvent ljud på nätterna”. Ljudet har irriterat så till den grad att folk inte kunnat sova och att kommunen kopplats in, men inte heller representanter från Vallentuna kommun kunde förstå vad det var för läte. För de flesta fågelskådare är dock det dova lätet en trevlig upplevelse.

– Det är så irriterande att jag knappt vill prata om det. Jag pratade med flera grannar och till slut gjorde jag ett monster av detta i vårt område, berättar Anna Tideström, som bor i området, för Vallentuna Nyheter.

Grannarna har väckts av lätet på nätterna och sinsemellan spekulerade de om det kunde röra sig om en pump, ett UFO eller något annat.

– Skitläskigt, låter mer som ett stön som drar in luft, säger en av grannarna.

Inte heller Vallentuna kommun kunde förstå vad det var för ljud och lovade undersöka saken, men till slut lyckades Anna Tideström själv googla sig fram till resultatet – det är en rördrom som låter från vassen i Vallentunasjön.

SE ÄVEN: • Film på den skygga rördrommen

Rördromen är känd som en hemlig fågel som sällan ses. Däremot hörs deras märkliga läte, som påminner om när man blåser i en flaska, ganska ofta från fågelsjöar med stora vassbälten.

Lyssna på rördromens läte här:

Källa: Vallentuna Nyheter

Mer att läsa