Gå till innehållet

Polisen lovar krafttag mot tjuvjakt på rovdjur i Sverige

Varg i hägn. Foto: Marie Gillander

Miljöåklagaren Christer Jarlås menar att utredningsverksamheten för grova jaktbrott inte fungerar i vissa polisområden och att läget är “utom kontroll”. Nu ska lokala polisavdelningar kunna få hjälp av Polisens nationella operativa avdelning för att lösa svårutredda jaktbrott. 

Det utlovar Filipo Bassini, gruppchef på Polisens nationella operativa avdelning, NOA. Han menar att det i dagsläget nästan är riskfritt att skjuta fridlysta djur och att det finns mycket pengar att tjäna för kriminella ligor. Nu ska dessa jaktbrott prioriteras och Polisens nationella operativa avdelning ska kunna ta över utredningar där det “inte blir någon bra fart”.

LÄS ÄVEN: • Polisen misstänker tjuvjakt i hela Värmlands län

Enligt Robert Franzén, tidigare tjänsteman på Naturvårdsverket och numera på Svenska Rovdjursföreningen, är stora skyddade naturområden i Sverige laglöst land med illegal jakt.

– De senare inventeringsresultaten från länsstyrelserna visar att det nästan inte finns några rovdjur alls i nationalparkerna, det är färre rovdjur i nationalparkerna än utanför, säger han till SVT Västernorrland.

På flera håll i landet har vargar försvunnit från tidigare revir och de senaste åren har mellan 60 och 70 fall av illegal rovdjursjakt polisanmälts årligen i Sverige. Av dessa leder i snitt ett fall per år till fällande dom. Enligt miljöåklagaren Christer Jarlås vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Östersund är situationen utom kontroll.

LÄS ÄVEN: • Studie: Laglig vargjakt minskar inte tjuvjakt

– Vi bara skrapar på ytan, det lilla vi kommer åt och det lilla vi kan lagföra. Det här är en brottslighet man kan ägna sig åt utan någon större upptäcktsrisk, säger han till SVT Västernorrland.

Christer Jarlås menar vidare att länsstyrelser nedprioriterar verksamheten med att förebygga illegal jakt, men det håller inte Björn Forsberg, naturvårdsdirektör vid länsstyrelsen i Dalarna med om.

– Det får väl åklagaren berätta för oss också om han tycker så. Vi ser det som en del i ett stort arbete att jobba för acceptansen för rovdjur, säger Björn Forsberg till P4 Dalarna.

Källor: P4 Jämtland, SVT Västernorrland, P4 Dalarna

Mer att läsa