Gå till innehållet

Pilgrimsfalkar släpps ut i Stockholm och Köping

En av Stockholms nyaste invånare – en ung pilgrimsfalk. Foto: Hans-Georg Wallentinus

På morgonen tisdag den 1 juli öppnades en bur på en silo i Köping (Västmanland). Ut flög tre stycken pilgrimsfalkar, som ett led i Projekt pilgrimsfalk i Västmanland. Projektet har pågått i några år och under sommaren har en av de uppfödda ungarna återvänt till Västerås och setts relativt ofta i omgivningen. Förhoppningen är att de så småningom ska häcka i landskapet. En webbkamera som filmar buren där de utflugna pilgrimsfalkarna matas finns här.

I år är det också premiär för Projekt pilgrimsfalk i Stockholm. Den 30 juni anlände fyra pilgrimsfalksungar från uppfödningen hos Nordens Ark till sitt nya hem – en stor bur på taket av det höga “Folksamhuset” vid Skanstull. Där kommer de under två veckor att matas innan buren öppnas. Efter att de matats ytterligare ett tag på taket är förhoppningen att de ska klara sig på att ta huvudstadens flygande byten (exempelvis duvor och kajor).

Projektet ska pågå i flera år och precis som i Västmanland är förhoppningen att pilgrimsfalken åter ska häcka i Stockholm, för första gången på 60 år.

Källa: Stockholms Ornitologiska Förening och Västmanlands Ornitologiska Förening

Mer att läsa