Gå till innehållet

Pengarna till rovdjursstängsel slut – framtid oviss

Varg i Dalarna. Foto: Marie Gillander

Varg i Dalarna. Foto: Marie Gillander

Vi har tidigare skrivit om att det inte längre ges några pengar till rovdjursstängsel från och med 2014 och att regeringen sedan sagt att “ambitionen” är att stödet ska finnas kvar.

Nu rapporterar länsstyrelsen i Kronoberg att rekordmånga djurägare har ansökt om stödet, men att pengarna för rovdjursstängsel redan är slut och att det troligen kommer dröja till 2015 innan något stöd blir aktuellt igen.

I Kronobergs län har det satts upp 18 kilometer stängsel i år. En av de som stängslat in sina djur är Kristian Johansson utanför Älmeboda.

– Jag sätter upp ett fårstaket, 90 centimeter högt, och det ska bli två och en halv kilometer långt ungefär. Vill vi ha ett öppet landskap får vi lära oss att leva med naturen och vargen, säger han till P4 Kronoberg.

– Hur det här stödet utformas i framtiden har vi ingen aning om och när det öppnar vet vi inte. Jag skulle tro att det inte blir före 2015. Det är ju en politisk fråga som vi på länsstyrelsen inte rår över, säger Anders Meijer på länsstyrelsen som är ansvarig för bland annat stängselbidragen.

Källa: P4 Kronoberg

Mer att läsa