Gå till innehållet

“Ornitologisk sensation” – första häckning av trädmås i Europa

Danska naturkonstnärer på besök på Island stod för en “ornitologisk sensation” när de hittade häckande trädmåsar. Det är enligt Dansk Ornitologisk Förening den första bekräftade häckningen i Europa någonsin.

Upptäckten gjordes den 9 juni 2017 av en grupp danska naturkonstnärer på besök i Island. Under en utflykt till Raudasandur hittade de en mindre koloni skrattmåsar. En av måsarna var dock mindre och hade mörkare huvud med smalare näbb, berättarJens Frimer Andersen för Dansk Ornitologisk Förening. Han trodde först att det var en dvärgmås, men när den flyger ser vingarna ut som på en skrattmås. Därmed var artbestämningen klar – den nordamerikanska arten trädmås.

LÄS ÄVEN: • Guide till Island och Reykjavik

Eftersom det sågs två trädmåsar på plats och eftersom de tycktes försvara ett bo med dykningar mot alltför närgångna människor gjordes tolkningen att de häckar på platsen. Det skulle i sådana fall vara första gången den nordamerikanska arten häckar på Island och i Europa.

I Kanada och USA häckar arten framför allt i träd och bara undantagsvis på marken, som individerna på Island verkar göra.

Källa: Dansk Ornitologisk Förening

Mer att läsa