
Det norska oljebolaget Equinor har utannonserat att de drar tillbaka sina planer på att borra efter olja i Great Australian Bight, ett havsområde med hög biologisk mångfald. Beslutet kommer efter en lång kamp från miljöorganisationer. Hundratusentals personer protesterade mot planerna.
Equinor blir därmed det fjärde oljebolaget som stoppar planer på att borra efter olja i Great Australian Bight, efter BP, Chevron och Karoon Gas.
– Fyra stora oljebolag har nu lämnat Bight sedan ”Fight for the Bight” började. Det är tydligt att borrning efter olja i Bight inte är ett förnuftigt förslag. Att öppna ett nytt högrisk-oljefält när vi kämpar mot katastrofala klimatförändringar är galenskap. Vi uppmanar nu den australiensiska regeringen att lyssna på folket och ge det unika vattnet i Great Australian Bight ett permanent skydd från oljeborrning, säger Wilderness Societys South Australian-chef, Peter Owen.
Equinor säger till NRK att de drar sig ur planerna eftersom de inte anses ”ekonomiskt konkurrenskraftiga”.
Källor: NRK och Wilderness Society

Chefredaktör och grundare. Stötta Natursidan – ge bidrag via bankgiro (5114-2529) eller Swish (0730-385 185). Tack! Naturligtvis betalas det skatt på dessa gåvor.
Ett litet steg åt rätt håll , men mycket
fattas ! Ock hinner vi ?
Att oljeborrning i ett viktigt marint område stoppas är mycket positiva nyheter!
Ja, jag håller med om att det gäller att skynda på arbetet om vi ska hinna rädda klimatet till våra barn och barnbarn i tid. Fy sjutton vilken situation vi har hamnat i. Hur kunde mänskligheten klanta till det så här? Synd att det inte är miljöforskarna som får ta de viktiga politiska besluten just nu. Hur ska vi nå Kina, Indien och Iran i tid? Ibland tänker jag att alla personer i Sverige och Europa som kan de språk som talas i dessa länder får sätta i gång och chatta med vanligt folk i Kina, Indien och Iran. Det kan finnas en chans att bara människorna i dessa länder får fakta och kunskaper så kan de börja kämpa för en förändring i sina länder och dessutom ta hållbara beslut i sin vardag. Elbil, solpaneler, äta mer vegetarisk mat, minska sitt egna shoppande, återanvänd saker, minska drastiskt på flygandet mm.