Gå till innehållet

Obduktioner av svenska vargar avslöjar omfattande tjuvjakt

Varg i hägn. Foto: Marie Mattsson

Uppemot 50 vargar om året beräknas dödas illegalt, rapporterar SVT Värmland som intervjuat Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Myndighetens obduktioner visar att nästan var tionde varg antingen dödats illegalt eller har gamla skottskador, men forskare menar att det kan vara fler än så.

Förutom gamla skottskador eller hagel hittade SVA även tecken på förgiftning. 35 av 447 obducerade vargar är antingen illegalt dödade eller har gamla skottskador.

LÄS ÄVEN: • Ny studie: Laglig vargjakt minskar inte tjuvjakt

– Det har ju funnits licensjakt nu några år så det finns ju en legal jakt och även skyddsjakten är ju legal. Men om det är ett djur som är påskjutet och skadat ska det göras eftersök och vi har i stort sett inga rapporter där en påskjuten varg under licensjakten är skadad och sedan inte hittas. Så man kan nog misstänka att de flesta djur som har gamla skottskador är påskjutna på ett illegalt sätt, och framför allt om det är hagel, eller väldigt klena hagel som man använder vid fågeljakt, då är det ganska uppenbart, säger Erik Ågren, viltpatolog och biträdande statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt till SVT Värmland.

LÄS ÄVEN: • EU: Sveriges vargjakt ett systematiskt brott mot habitatdirektivet

Vargforskaren Håkan Sand menar att till och med ungefär hälften av de vargar som dör har dödats i illegal jakt och antalet har ökat sedan i början av 2000-talet. Han menar att det kan röra sig om någonstans mellan 40 och 50, “eller kanske till och med fler” vargar om året som dödas illegalt. Det är därmed den enskilt största dödsorsaken för Sveriges vargar.

Under tisdagsmorgonen gjorde polisen tillslag mot fyra misstänkta för grovt jaktbrott gällande rovdjur i Hälsingland. Man genomförde även husrannsakan hos männen och gjorde en del fynd.

– Men beslagen stärker misstanken om jaktbrott, säger miljöåklagare Christer Jarlås i Östersund, till tidningen Svensk jakt.

Källa: SVT Värmland

Mer att läsa