Gå till innehållet

EU: Sveriges vargjakt ett systematiskt brott mot habitatdirektivet

Varg i hägn. Foto: Frida Hermansson http://www.natursidan.se/nyheter/naturfotograf-frida-hermansson/

Varg i hägn. Foto: Frida Hermansson 

I veckan skickade EU-kommissionen ut ett pressmeddelande där de återigen uppmanar Sverige att följa EU:s regelverk när det gäller vargjakt. Kommissionen anser inte att den svenska vargstammen nått gynnsam bevarandestatus och att Sverige inte följer habitatdirektiven för att skydda vilda djurs livsmiljöer.

EU-kommissionen anser att licensjakterna 2010, 2011, 2013, 2014 och 2015 är ett systematiskt brott mot habitatdirektivet framför allt eftersom de är alltför okontrollerade och inte tillräckligt selektiva. Jakten ska inte ha kunnat motiveras tillfredsställande av Sverige enligt EU-kommissionen och därför har nu Sverige två månader på sig att svara kommissionen, annars kan vi tas inför EU-domstolen.

I den senaste licensjakten sköts ungefär 15 procent av alla vargar i Sverige och sedan 2011 har vargpopulationen i landet i stort sett varit konstant (från 65 till 68 familjegrupper och par).

I juni 2015 utannonserade Naturvårdsverket att de ingått ett avtal med Svenska Jägareförbundet om att organisationen ska delta i inventeringen av rovdjur i Sverige.

– Ska vi få bra inventeringsunderlag, med hög kvalitet över hela landet, så behövs jägarna. Vårt incitament ligger i att få fram så bra och relevanta siffror som möjligt eftersom dessa kommer ligga till grund för den jakt som ska utföras, säger Bo Sköld, generalsekreterare på Svenska Jägareförbundet.

Källa: Europa.eu

Mer att läsa