Gå till innehållet

Nyupptäckt grodart döps som motståndshandling

Den nyupptäckta grodan Rana cohete resistencia de Intag. Foto: Centro Jambatu, Globalwildlife.org

Kampen mot gruvindustrin i Intagdalen i Ecuador har fått en ny förkämpe – en nyupptäckt groda.

I Intagdalen kämpar lokalbefolkningen mot en gruvetablering. De har försökt stoppa gruvan i domstol genom att påpeka att lokalbefolkningen inte har tillfrågats, vilket krävs enligt lagen. De påpekade också att gruvprojektet inte gjort någon uppskattning om hur akut hotade arter skulle påverkas. Domstolen tog inte hänsyn till dessa argument och beslöt att godkänna gruvbolagets ansökan. Fallet har nu överklagats av lokalbefolkningen.

En av de akut hotade arterna i Intagdalen är en groda som nu döpts till stöd för kampen. “Rana cohete resistencia de Intag” blir ungefär “Intags motståndsgroda” på svenska. Namnet röstades fram av allmänheten i en omröstning som gav kampen mot gruvan internationell uppmärksamhet.

Landskap vid Intag Valley. Foto: Lucas Bustamante / @luksth, Globalwildlife.org

En oberoende undersökning av groddjursexperter från Centro Jambatu for Amphibian Research hittade minst 22 grodarter som lever inom det tilltänkta gruvområdet, men de uppskattade att det kan röra sig om uppemot 100 arter om området inventeras noggrannare. Förutom “motståndsgrodan” lever även den långnosade harlekingrodan enbart på den här platsen i hela världen. Grodan troddes vara utdöd, men återupptäcktes 2016.

I området lever även tiotals andra utrotningshotade djur, inklusive den akut hotade brunhuvade spindelapan.

Kampen mot gruvan har pågått sedan 1990-talet och i juli kommer en högre domstol ta upp fallet.

Källa: Re:wild

Mer att läsa