Gå till innehållet

Nytt världsrekord för flyttfåglar

Myrspov. Foto: Daniel Pettersson

Om det hade varit en sport i djurvärlden att flyga långa sträckor utan paus hade myrspoven med numret 234684 troligen kallats ett underbarn. Bara fem månader gammal krossade fågeln det tidigare långdistansrekordet.

Myrspoven 234684 flög utan stopp från Alaska till Tasmanien söder om Australien – en sträcka på 13 560 km. Det rapporterar Pukorokoro Miranda Shorebird Centre på Nya Zeeland som bland annat jobbar med att följa myrspovarnas flytt. Rekordinnehavaren befann sig i luften i 11 dagar och 1 timme och utklassade därmed den vuxna hannen 4BBRW:s rekord från 2021 på 13 050 km.

Det var inte första gången en myrspov flyger mellan Alaska och Tasmanien utan mellanlandning, men det var första gången det gjordes av en sändarförsedd fågel så att flykten kunde registreras.

För att klara den extremt långa flygturen kan myrspovarna äta så mycket att de fördubblar sin vikt innan de ger sig iväg. För att förenkla den långa flygturen och minska luftmotståndet kan de dessutom krympa sina inre organ.

På tillbakavägen i mars tar myrspovarna det lite lugnare. Då flyger de via Gula havet i Kina där de äter upp sig i en månad innan de fortsätter mot Alaska.

Källa: Pukorokoro Miranda Shorebird Centre

Mer att läsa