Gå till innehållet

Hoppet tänds för Kinas hotade vadarfåglar

Skedsnäppa. Foto: Daniel Pettersson

Nyligen meddelade FN att våtmarker på Kinas östkust är med bland de tilltänkta områden som kan få status som naturvärldsarv. Ett hopp tänds därmed för många av de hotade vadarfåglar som är beroende av dessa områden under sin långa flytt.

– För bara tre år sedan fanns det en rädsla för att Kinas östkust skulle kunna bli ett epicentrum för artutrotning, på grund av omfattningen av och hastigheten på förlusten av lerbankar, som är avgörande för miljoner migrerande vadarfåglar, inklusive många arter vars populationer är i kraftig nedgång. Men under de senaste tre åren har saker och ting förändrats snabbt, till och med utifrån Kinas standard. Känslorna för vadarfågelforskare och naturvårdare har svängt från depression och förtvivlan till hopp och firande, skriver bloggen Birding Beijing som rapporterar om fågelskådning och fåglar i Kina.

Det som hänt är att FN utannonserat att områdena Taozini och Yancheng utnämnts till möjliga världsnaturarv. Det innebär inte att alla som kämpat för att skydda dessa viktiga fågelområden kan andas ut, men det är en stor framgång och Birding Beijing ser det som ett tecken av flera på “Kinas framsteg på bevarandeområdet på sistone”.

LÄS ÄVEN: • Nya lagar enorm förbättring för flyttfåglar och Kinas kustmiljöer

Gula havet och Bohaibukten ligger i centrum av världens största och mest hotade flygsträcka för flyttfåglar. Här rastar miljontals vadarfåglar för att äta upp sig inför den långa flytten mellan Arktis och Australien eller Nya Zeeland.

Det gäller exempelvis myrspovarna, som har en minst sagt fascinerande resa. På väg från Nya Zeeland till Alaska mellanlandar de i Kina, men på vägen söderut flyger de hela vägen direkt – en sträcka på över 1 000 mil som fåglarna avverkar på åtta dagar utan att landa.

LÄS ÄVEN: • Kina bygger världens första ”fågelflygplats”

Även skedsnäppan använder sig av området. Den akut hotade lilla vadaren och kampen för att den ska överleva har vi skrivit många artiklar om här på Natursidan.

Om lerbankarna och våtmarkerna vid Gula havet skulle bli naturvärldsarv skulle det innebära ett viktigt skydd för området och ge det och arterna internationell uppmärksamhet.

LÄS ÄVEN: • Rekordmånga skedsnäppor efter lyckade naturvårdsinsatser

– Det återstår fortfarande enormt mycket arbete att göra för att säkra framtiden för migrerande vadare längs den östasiatiska-australasiska flygbanan. Det är dock svårt att överdriva förändringen från tre år sedan, skriver Birding Beijing vidare.

Källa: Birding Beijing och UNESCO

Mer att läsa