Gå till innehållet

Nytt höjdrekord och nya flygvanor avslöjade för flyttfåglar

Dubbelbeckasin. Foto: Niclas Ahlberg

Att fåglar kan flyga på flera tusen meters höjd är välkänt, men nu har troligen ett nytt rekord slagits när forskare vid Lunds universitet följt de uthålliga flyttfåglarna dubbelbeckasiner med ljuslogger.

Dubbelbeckasiner häckar bland annat i norra Sveriges fjälltrakter och är kända för sitt parningsspel (se bild här ovan). De tillbringar dock sina vintrar vid ekvatorn i Afrika och under flyttningen kan de små vadarfåglarna göra 4 000 – 7 000 km långa flygningar i sträck under 60-90 timmar.

Nu har forskare från Lunds universitet även kommit fram till att dubbelbeckasinerna kan flyga på över 8 000 meters höjd i flera timmar och en individ var som högst uppe på 8 700 meter.

– Det är den högsta flyghöjd som någonsin registrerats för en flyttfågel, säger Åke Lindström vid biologiska institutionen i Lund, som lett studien.

Dessutom upptäcktes att dubbelbeckasinerna flög flera tusen meter högre på dagen än på natten. Under natten är snitthöjden 2 000 meter medan den under natten kan vara över 4 000 meter. Det stämmer överens med en tidigare studie på trastsångare som också flög högre på dagen än på natten, men bara när de passerade över ogästvänliga områden som Sahara och Medelhavet. Dubbelbeckasinerna flög högt under dagtid även över Europa och tropikerna.

– Andra arter som flyttar kan också tänkas använda sig av den här dag-och-natt-rytmen. Vi kan mycket väl vara ett generellt mönster på spåren, men det får framtida studier visa, säger Åke Lindström.

Varför fåglarna flyger högre på dagen är ännu oklart, men forskarna nämner tre möjliga förklaringar. Fåglarna kan lättare navigera utifrån landmärken, de undviker rovfåglar eller att kylan på hög höjd minskar risken för överhettning. Det är den sistnämnda förklaringen som Åke Lindström och hans kollegor för närvarande jobbar efter.

Tidigare studier har avslöjat att roständer flyger på över 4 000 meters höjd när de passerar Himalaya.

Källor: Current Biology och Lunds universitet

Mer att läsa