Gå till innehållet

Nytt däggdjur för Storbritannien upptäckt

Husnäbbmus. Foto (beskuret): Balles2601, CC BY-SA 4.0.

En ny däggdjursart har hittats i Storbritannien, men upptäckten oroar experter.

När ekologen Ian Bond såg en bild på en död näbbmus i sociala medier blev han förundrad. Näbbmusen hade dödats av en katt i nordöstra England, men det såg ut att vara en husnäbbmus – en art som aldrig förr hittats på det brittiska fastlandet.

Upptäckaren, Melissa Young, frös ner den döda näbbmusen och efter DNA-tester kunde det bekräftas; det sensationella fyndet av husnäbbmus – en art som närmast lever i Frankrike och på Irland. Tidigare har arten hittats på öar mellan Frankrike och Storbritannien, men aldrig på det brittiska fastlandet.

På Irland upptäcktes husnäbbmus först i ugglors spybollar och det kunde då konstateras att den funnits i landet ett tag och att den spridit sig snabbt. Så pass snabbt att den ställt till med problem för den biologiska mångfalden.

– Med tanke på den snabba spridningen av husnäbbmusen på Irland är det ingen överraskning att den så småningom skulle hitta till det brittiska fastlandet. Det är dock en oroande utveckling, eftersom denna invasiva näbbmus är tydligt förknippad med det lokala försvinnandet av den inhemska dvärgnäbbmusen på Irland. Den är känd för att konkurrera ut andra näbbmöss på andra öar, så det är angeläget att dess utbredning och potentiella effekter på andra näbbmöss snabbt utvärderas, säger Allan McDevitt från Mammal Society.

Källa: Mammal Society

Mer att läsa