Gå till innehållet

Nya lagar enorm förbättring för flyttfåglar och Kinas kustmiljöer

Den akut hotade skedsnäppan kommer troligen gynnas av det nya beslutet. Foto: Daniel Pettersson

Kinas regering har nyss utannonserat att de stoppar all affärsrelaterad beslagtagning av mark längs landets kuster. Dessutom ska inom tre år ekosystemen återställas i 66 vikar, 50 öar, 2 000 km av kustlinjen och i 180 kvadratkilometer våtmarker.

– Det här är en enorm förbättring för tiotals miljoner flyttfåglar längs den östasiatiska sträckan som är beroende av lerbankarna på Kinas östkust. Exempelvis den akut hotade skedsnäppan, skriver Terry Townshend på Birding Beijing.

LÄS ÄVEN: • Samarbetsavtal med Kina för att skydda flyttande vadare

Kinas regering har gått ut med flera nya lagar som kommer att implementeras den närmaste tiden. De kommer att riva ett stort antal illegala byggnader som byggts längs med kusten, stoppa all beslagtagning av obebyggd mark och lokala myndigheter får inte längre möjlighet att ge tillåtelse att beslagta mark. Det kommer helt enkelt bli mycket svårare att exploatera de redan hårt prövade kusterna i Kina.

De illegalt bebyggda områdena är stora. Det rör sig enbart i Jiangsu-provinsen om över 80 000 hektar.

LÄS ÄVEN: • Största naturkommunikationsprojektet någonsin ska visa upp Kinas okända naturarv för världen

Dessutom meddelar regeringen att man inom tre år ska återställa ekosystem i 66 vikar, 50 öar, längs 2 000 kilometer av kustlinjen och i 180 kvadratkilometer våtmarker.

LÄS ÄVEN: • Rekordmånga skedsnäppor efter lyckade naturvårdsinsatser

– Det återstår att se om det nya regelverket kommer följas så noga som krävs för att bevara de återstående lerbankarna. Men i dagsläget ser jag ingen anledning att misstro att det kommer ske – jag är faktiskt optimistisk. De nya lagarna stämmer överens med det höga tonläget från president Xi och de nya hårdare miljölagarna. Just nu skulle det vara ogint att säga annat än “bra jobbat Kina!”, skriver Terry Townshend på Birding Beijing.

Källor: Kina regering och Birding Beijing

Mer att läsa