Gå till innehållet

Ny metod i kampen mot naturvårdsbrott

Duvhök. Foto: Erik Hansson

Duvhök. Foto: Erik Hansson

Ett forskarteam från Dundee har gjort ett genombrott i kampen mot naturvårdsbrott. De har lyckats ta fram en metod som kan säkerställa fingeravtryck från fjädrar eller ägg och förhoppningen är nu att det ska bli enklare att sätta fast folk som förgiftar, skjuter eller fångar vilda fåglar. 

Enligt den brittiska fågelorganisationen RSPB skedde 2013 över 120 fall av naturvårdsbrott i form av beskjutning, fångst eller förgiftning av fåglar i Storbritannien. Av dessa sker många brott på avlägsna platser och det är väldigt svårt att binda någon vid brottet. Med den nya metoden att hitta fingeravtryck på fjädrar och ägg hoppas nu forskare och naturorganisationer att det ska bli lättare att koppla personer till ett brott och att även få dem dömda.

Det är bara två dagar sedan en jaktmarksägare i Storbritannien dömdes till fyra månaders fängelse för att ha dödat en duvhök och en ormvråk. Det är första gången någonsin någon döms för ett liknande brott i Storbritannien och mannen dömdes tack vare att han fångats på film.

Även i Sverige förekommer det liknande naturvårdsbrott. Bara i fjol hittades fyra berguvar döda, en man anklagas för att ha plågat ihjäl en havsörn, en lappuggla med ungar hittades döda och dessutom dömdes en svensk äggsamlare till fängelse.

Källor: BBC och BBC

Mer att läsa