Gå till innehållet

Ny jättestudie: Träd får stadsbor att må bättre

Central park i New York. Foto: Erik Hansson

Central park i New York. Foto: Erik Hansson

I en ny jättestudie från Toronto i Kanada som följt 30 000 personer visas ett tydligt samband mellan människors hälsa och träd i närheten av deras hem. Fler träd i närheten ger invånarna både en upplevelse av att må bättre, men också en faktisk förbättring i deras hälsa.

Studien gjordes i Toronto med hjälp av data om 530 000 träd i staden. Forskarna kunde se exakt var de var planterade, deras diameter och vilken sorts träd det rörde sig om. De hade också tillgång till 30 000 personers patientjournaler med uppgifter om uppfattad hälsa, hjärtsjukdomar, cancer, diabetes, psykologiska besvär och mycket annat.

Forskarna kom fram till att med hänsyn till inkomst, ålder och utbildning så hade träd i grannskapet en betydande effekt på invånarna. Kvarter med tio fler träd förbättrade upplevelsen av den egna hälsan på ett sätt som kunde jämföras med att vara sju år yngre. Upplevelsen av den egna hälsan ska enligt forskarna kunna jämföras med objektiva mätningar av folks hälsa. Människor som lever i områden med hög trädtäthet visade också tydligt färre sjukdomar kopplade till hjärta och ämnesomsättning.

Exakt hur träden påverkar människor är inte helt klart, men några av effekterna är att de förbättrar luftkvaliteten, men också att människor blir mindre stressade när de vistas i en grönskande miljö och att träd verkar locka folk till att röra på sig mer.

– Folk har nonchalerat de psykologiska fördelarna med en grönskande omgivning och det tror jag har återupplivats nu med den här sortens studier, säger Marc Berman, medförfattare till studien och psykolog vid University of Chicago.

Läs mer:
Skog har “förvånansvärt” inverkan på mentalt välmående
Så ser återhämtningsskog ut

Källor: Washington Post och Nature

Mer att läsa