Gå till innehållet

Ny fladdermus upptäckt – “ett spektakulärt djur”

Den nyupptäckta fladdermusarten Myotis nimbaensis. Foto: Bat Conservation International

En grupp forskare har hittat en ny fladdermusart under en expedition i västra Afrika. Den orange-svarta Myotis nimbaensis anses akut hotad och visar på vikten av att naturen i området skyddas.

– I vår era av utrotning erbjuder en sådan här upptäckt ett visst hopp. Det är ett spektakulärt djur. Det har en starkt orange päls och eftersom den var så distinkt insåg vi att den inte beskrivits tidigare. Att hitta ett nytt däggdjur är sällsynt. Det har varit min dröm sedan jag var ett barn, säger Winifred Frick, chefsforskare vid Bat Conservation International.

Förutom den nya arten, som döptes till Myotis nimbaensis efter Nimbabergen i Guinea där den hittades, upptäckte forskarna också en annan akut hotad fladdermusart i samma område: Hipposideros lamottei.

Området består av 1 600 – 1 750 meter höga berg som är omringade av helt annorlunda låglänta miljöer. Här finns en väldigt rik biologisk mångfald och fynden av fladdermössen visar på vikten att skydda dessa naturområden med flera arter som enbart lever här.

Källor: American Museum of Natural History och Bat Conservation International

Mer att läsa