Gå till innehållet

Nu inleds en vecka med globala Extinction Rebellion-aktioner

Foto: Extinction Rebellion

Med start måndag 7 oktober kommer Extinction Rebellion inleda en vecka av aktioner i bland annat Berlin, Paris och London. Målet är att “få politikerna att tala klarspråk om klimatkrisen och det ekologiska nödläget och agera omedelbart för att säkra vår fortsatta existens på jorden”.

Till de massiva aktionerna i civil olydnad åker mängder av miljöaktivister från andra länder. Bland annat flera hundra svenskar som i Berlin kommer blockera centrala delar av staden.

– Jag hoppas att alla vi som åker från Sverige skickar ett tydligt budskap till politikerna: Våga prata om de svåra frågorna! Situationen kräver att vi ändrar på hela det ekonomiska systemet. Men i Sverige lyser de politiska visionärerna med sin frånvaro. Kanske kan de inspireras av våra protester? säger Christofer Sjödin, 52, präst från Umeå, som kommer delta i protesterna.

Extinction Rebellion startade sin rörelse för ungefär ett år sedan. Det blev en rivstart med över 1000 personer i London i slutet av oktober. Ett möte som även Greta Thunberg deltog i. Sedan dess har rörelsen genomfört mängder med aktioner runt om i världen. De har tillfälligt blockerat trafiken i stadskärnor, limmat fast sig vid ingångar till företag som står för stora utsläpp, genomfört stora cykelaktioner och spelat döda utanför institutioner som anses göra för lite för att hindra klimatkrisen och massutrotningen.

En av de som var med i början när Exctinction Rebellion startade i Storbritannien är svensk.

– Vi har insett att tiden har runnit ut för att fortsätta vänta. Världens mest mäktiga regeringar, inklusive Sveriges, är på väg att leda våra yngre generationer till en allt för tidig grav och de sista 30 årens kampanjer runt klimatfrågan har inte lyckats hejda krisen. Vi har inget annat val längre än att organisera ett uppror, berättar Nils Agger. Läs en intervju med honom här: “Extinction Rebellion startar internationellt uppror för att stoppa ekologisk kris“.

I april 2019 genomförde rörelsen en ”International Extinction Rebellion week”. Natursidan intervjuade då Paula Richter som varit engagerad i miljörörelsen sedan 80-talet, men ansåg att det inte gjordes tillräckligt. Då blev steget till XR naturligt.

– Jag gillar verkligen kombinationen av radikalism och en vetenskaplig grundsyn på allt vi gör. Jag är så glad över att rörelsen är så genomtänkt och har ett respektfullt synsätt samtidigt som de är tillräckligt radikala.

Paula Richter intervjuas i artikeln “Extinction Rebellion – genomtänkt, radikalt och snällt uppror som växer“.

Läs även:
Över 90 forskare uppmanar till uppror för att stoppa den ekologiska krisen

Mer att läsa