Gå till innehållet

Naturpodden: Ideellt naturvårdsarbete i hagar och våtmark

Trunsta träsk sett från fågeltornet just söder om. Här ser man häckningsöarna som slagits med röjsåg av engagerade personer i Trunstagruppen. Foto: Emil V. Nilsson

Naturpodden är en podcast som görs av personal på naturmuseet Biotopia i Uppsala. I det här avsnittet får programledaren Emil Nilsson följa med Ulf Swenson ut i Trunsta träsk och Gredelby hagar utanför Knivsta för att testa på lite riktigt ideellt naturvårdsarbete — med röjsåg och tändstickor.

“Den ideella naturvården är oerhört viktigt i Sverige. Engagerade medborgare kan få områden som legat för fäfot att börja blomstra igen, men det ideella arbetet slutar inte där. Ett område som verkligen börjat blomma igen är Gredelby hagar och Trunsta träsk. För mer än tolv år sedan väckte Ulf Swenson idén om att restaurera området och sedan dess har mycket hänt. Genom arbetet har antalet arter som setts i Knivsta kommun, där Gredelby hagar och Trunsta träsk ligger, ökat betydligt.

Ulf Swenson bjuder på kaffe i Gredelby hagar. Till vardags är Ulf forskare i botanik på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Foto: Emil V. Nilsson

Den tredje oktober i år följde Emil med Ulf Swenson för att pröva på lite hederligt ideellt naturvårdsarbete. Tillsammans med en röjsåg tog de sig ut till en utav häcköarna i fågelsjön Trunsta träsk för att röja bort vegetationen där. Lite senare gick de till betesmarkerna i Gredelby hagar, direkt söder om träsket, för att bränna ner en hög med ris som legat sedan vårens röjningar av buskar och småträd.

Några år tidigare, vid två tillfällen, har grävskopor kört ut i träsket för att bygga upp häcköar. Syftet med öarna är att skapa miljöer där skrattmåsar väljer att häcka, och de vill gärna ha vatten runt om sig så att chansen för ett rävbesök är litet. Har man väl fått skrattmåsarna att häcka kommer också andra arter som drar nytta av de högljuda och vaksamma måsarna. Grävskoporna har skapat öppna vattenytor genom att gräva bort vegetationsfilt som de i sin tur har lagt upp i högar som formats till öar.

Men häckningsöarna behöver underhållas. I början av hösten varje år får ett gäng entusiaster använda en speciell flatbottnad aluminiumeka för att ro eller staka ut i träsket för att nå en ö och röja bort vegetationen så att de inte ska växa igen. Skrattmåsarna vill ha det kortklippt när de kommer tillbaka från sina övervintringsplatser i söder till våren, lämnar man sly, vass och högt gräs väljer de en annan plats eller låter bli att häcka helt och hållet.”

Ulf röjer “Nya Kaledonien”, en långsmal häckningsö i Trunsta träsk. När röjningen är klar och vintern gjort sitt jobb kan skrattmåsar komma och häcka här. Foto: Emil V. Nilsson

Lyssna på avsnittet för att höra hur Ulf Swenson resonerar kring arbetet med Gredelby hagar och Trunsta träsk, bland gäddor, skedänder, aprikosfingersvamp och mycket mer.

Länk till podden på Biotopias hemsida

Mer information om Trunstagruppen finns på deras Facebooksida.
Länk till artikel i Svensk Botaniskt Tidskrift som Ulf Swenson skrivit om restaureringen av Gredelby hagar och Trunsta träsk

 

En podcast kan förklaras som ett radioprogram på nätet som du kan lyssna på när du vill. Enklast är att prenumerera på program som du gillar via en smartphone. Leta först upp ett podcastprogram i App Store (iphone/ipad) eller Google Play (Android). Du kan söka på podcast. De populäraste sökresultaten bör vara bra program, men några kända alternativ är Apple Podcaster, Acast eller Pocket Casts. När du laddat hem programmet söker du efter podcastens namn i podcastprogrammet.

Mer att läsa