Naturorganisation köper viktigt område för hotade havsfåglar

Lunnefågel med näbben full av mat. Foto: Johan Siggesson http://www.natursidan.se/fotografer/naturfotograf-johan-siggesson/

Lunnefågel med näbben full av mat. Foto: Johan Siggesson 

Skottlands nationella fågelförening RSPB Scotland har köpt ett naturreservat på Dunnet Head, en viktig häckningsplats för hotade havsfåglar så som lunnefåglar och tretåiga måsar.

I Skottland lever ungefär hälften av EU:s häckande havsfåglar, ungefär hälften av världens havssulor och en tredjedel av världens mindre liror. Det är därför extra viktig att deras häckningsområden i landet skyddas.

– Utsikten mot Orkneyöarna är helt otrolig, men för oss är den viktigaste aspekten de häckande havsfåglar och möjligheten den här platsen ger besökare att se dessa karismatiska fåglar. Många av våra havsfåglar minskar snabbt, så det är avgörande att deras häckningsområde skyddas ordentligt, säger RSPB Skottlands chef på plats, Dave Jones.

Området har RSPB Scotland hyrt sedan 2008, men nu har de köpt loss marken och förhoppningarna är att det ska leda till att de akut hotade tretåiga måsarna och lunnefåglarna i området kommer få lättare att överleva.

Källa: Scotsman