Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2013 – Erik Hansson

I Natursidan.se:s Naturjulkalender 2013 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året. Det måste inte vara de mest lyckade bilderna, ibland kan det vara historien bakom dem som är det intressanta, men tillsammans kommer de ge en bra bild av naturåret 2013.

Jag började fotografera lite mer seriöst 2012 och publicerar hittills framför allt mina bilder på Instagram under namnet @eriktig. Än så länge består mina motiv nästan uteslutande av fåglar.

– Det bästa med naturåret 2013 var för min del att jag startade Natursidan.se, men det blev också en del trevliga turer till Hortobagy i Ungern, södra fjällen, Öland, Skåne och västkusten. När jag går igenom mina bilder från året är det dock mycket av det jag upplevt i närmiljön som lämnat starkast avtryck.

Jag har alldeles för sällan en plan med mina bilder och går fortfarande för mycket på impulser. Den här sothönan var en av mina första uttänkta bilder (om än i stundens hetta) och därför är den speciell för mig.

Januari 2013. Jag har alldeles för sällan en plan med mina bilder och går fortfarande för mycket på impulser. Den här sothönan var en av mina första uttänkta bilder och därför är den lite speciell för mig.

Det är något visst med naturen i närmiljön. Den här gröngölingen är fotograferad från mitt kontorsfönster. Alla fågelläten som hörs medan jag arbetar skapar nödvändiga och uppskattade mikropauser i skärmstirrandet.

Juni 2013. Den här gröngölingen är fotograferad från mitt kontorsfönster och det var första gången jag såg den så nära. För mig är det något visst med naturen i min närmiljö och det är verkligen en vardagslyx att kunna höja blicken från skärmen och uppleva ett ganska rikt djurliv i Stockholm.

Dagens mål var att få se lappsparvar. Jag hade letat i kanske en halvtimme när jag satte mig ner på en tuva för att bara njuta av fjällandskapet. Plötsligt dök det upp tre stycken lappsparvar som satt och sjöng för mig på kanske tio meters håll. Det var den finaste födelsedagssången jag fått (no offense kära familj).

Juni 2013. Denna dagens mål i fjällen var att få se lappsparvar. Jag hade letat i kanske en halvtimme när jag satte mig ner på en tuva för att bara njuta av fjällandskapet. Plötsligt dök det upp tre stycken lappsparvar som satt och sjöng för mig på kanske tio meters håll. Bilderna blev inga höjdare, men det var den finaste födelsedagssång jag någonsin fått (no offense kära familj) och en minnesvärd naturupplevelse.

September 2013. En nyfiken häst i soluppgången i norra Stockholm. Det är något visst med sommarhalvåret när vi naturmuppar får ha gryningarna för oss själva. Det är i stort sett bara vi som är ute innan solen går upp och vi kan ha flera timmar ostört i våra favoritmiljöer. Men det kan vara minst lika givande att få naturupplevelser tillsammans med vänner.

September 2013. En nyfiken häst i soluppgången i norra Stockholm. Det är något visst med sommarhalvåret när vi naturmuppar får ha gryningarna för oss själva. Det är i stort sett bara vi som är ute när solen står lågt och vi kan ha flera timmar ostört i våra favoritmiljöer när ljuset är som vackrast och naturen som aktivast.

Mer att läsa