Gå till innehållet

Naturfotografen Fatima Boukarchids svenska favoritart: Orre

Slagsmål mellan två orrtuppar. Foto: Fatima Boukarchid

Som en nedräkning inför Biologiska mångfaldens dag den 22 maj presenterar några av landets naturfotografer sina svenska favoritarter. Först ut: Fatima Boukarchid.

LÄS MER OM BIOLOGISKA MÅNGFALDENS DAG

“En ganska nyfunnen favoritart för mig är orren. Jag har egentligen inte haft någon relation till den tidigare. De gånger jag har mött orren har varit när jag kommit åkande i bil och sett dem sittande längs en skogskant, eller när jag skrämt upp dem under en promenad i skogen. Ganska korta möten med andra ord.

Men den saken ändrades helt för mig år. Jag har besökt orrspel några helger under våren och det har verkligen varit en av de bästa naturupplevelserna jag har haft.

Spelet går till så att orrarna flyger in till lekplatsen strax före gryningen när det fortfarande är mörkt och de börjar lite försiktigt med små fnysande ljud innan de kommer igång med mer intensivt spelande och slagsmål. De håller på några timmar innan de flyger iväg. Orrarna spelar hela året, men som allra mest intensivt i april någon gång, lite beroende på i vilken del av landet det gäller. I början av parningssäsongen är det bara de svarta hanarna som deltar. Spelet är ganska lugnt då. Hanarna går mest runt och det är bara några få slagsmål. Lite senare på säsongen närvarar också honorna och då ökar intensiteten med många vilda slagsmål mellan hanarna, då de gör upp om honornas gunst.

Höna vandrande på isen. Foto: Fatima Boukarchid 

Mitt intresse för orrarna väcktes först förra året när jag och min bror en kväll åkte bil längs en gammal skogsväg utanför min hemby Graninge som ligger utanför Sollefteå. Vi stannade då vid en sjö och hörde dem spela där. Det var mäktigt att höra deras säregna sång eka ut över vattnet. Taggade av upplevelsen så åkte vi runt lite till samma kväll och lokaliserade några ytterligare spelplatser i trakterna.

Under våren i år besökte jag Sara Wennerqvists (Wild Nordic) orrspel vid Kungsberget. Det var ett spännande äventyr och efter det blev jag intresserad av att hitta ett spel själv. Jag undersökte därför några av spelplatserna som jag och min bror lokaliserat året innan. En av dem var ute på isen på en lite tjärn så att man lätt kunde se orrarnas spår i snön. Jag slog upp ett gömsle på isen och provade att ligga där en natt. Jag måste medge att jag var lite rädd. Tankar började snurra i huvudet att en nyfiken björn skulle komma och nosa på gömslet medan jag låg där. Min rädsla var obefogad – ingen björn kom. Det var en riktigt häftig upplevelse när orrarna en halvtimme innan soluppgång började landa på isen. Allt som allt spelade 10 orrar där den morgonen. Jag besökte spelplatsen några gånger till nu under våren. Från början var det bara hanar men sista gången jag besökte platsen deltog också tre hönor. Det krävdes en hel del arbete för att hitta platsen och ordna ett gömsle, men det var helt klart värt det!”

Se fler av Fatima Boukarchids bilder på hennes Instagramkonto.

En spelande tupp. Foto: Fatima Boukarchid 

Mer att läsa