Gå till innehållet

Mindre risk för rovdjursattacker mot boskap med ögon målade på rumpan

Genom att måla ögon på bakdelen av boskap minskar risken att de attackeras av rovdjur. Det framgår av en studie i Botswana där kor samexisterar med rovdjur.

Studien, som utförts av universitetet UNSW i Sidney och publicerats i Nature, beskriver hur forskare målade ögon på boskap i Okavango-deltat i Botswana där de lever i samma områden som lejon, leoparder, hyenor, geparder och vildhundar. Teorin var att eftersom många rovdjur försöker jaga genom att överraska ovetande byte bakifrån, så skulle kanske målade ögon få rovdjuren att tro att de redan var upptäckta och därmed ge upp jakten.

Många djur har mönster som liknar ögon på kroppen och det anses vara ett skydd mot rovdjur. Det gäller till exempel påfågelöga (“ögon” på vingarna) och tofsmes (ögon i nacken). Men det finns inga däggdjur med ögonliknande teckningar för att undvika rovdjur, enligt forskarna.

Studien gjordes på 14 olika boskapshjordar som nyligen attackerats av lejon. En tredjedel av boskapen fick ögon målade på bakdelen, en tredjedel målades med kryss och resten lämnades omålade. Forskarna fann att risken att bli attackerad var betydligt mindre för de målade korna. Medan 15 omålade kor och fyra som fått kryss målade på sig dödades av rovdjur under en fyraårsperiod, så dödades inte en enda av korna med ögon i baken.

– Vad vi känner till är det här första gången som målade ögon har visat sig avskräcka rovdjur från större däggdjur. Tidigare studier på ögonmönster har generellt gett stöd åt hypotesen att rovdjur tror att de är upptäckta. Vi tror att detta betyder att det finns en medfödd reaktion mot ögon som kan utnyttjas för att modifiera beteenden i praktiska situationer, som att minska konflikter mellan människor och vilda djur, säger Cameron Radford, doktorand vid UNSW.

Forskarna bakom studien anser att det behövs undersökas fler aspekter på fenomenet och att ögonmålningar troligen inte är den enda lösningen på ett komplext problem, men att det kan vara effektivt att tills vidare måla åtminstone de mest värdefulla djuren med ögonteckningar.

– Vi hoppas att den här enkla, billiga och icke-dödliga metoden kan minska kostnaden av att samexistera för de lantbrukare som får ta en stor del av ansvaret, säger forskaren Neil Jordan som medverkade i studien.

Källor: Nature, UNSW och The Conversation

Mer att läsa