Gå till innehållet

Miljöhjälte åker på turné för att berätta om biologisk mångfald

Rebecka Le Moine

Rebecka Le Moine, Årets miljöhjälte 2017, åker ut på en “Turné för biologisk mångfald” för att upplysa om vikten av artrikedom i naturen, men också vad allmänheten kan göra för att hjälpa till. Intresset är stort. Redan innan turnén utannonserade officiellt var 16 föreläsningar inbokade i bland annat Stockholm, Boden, Linköping, Falun, Gävle, Eskilstuna, Norrköping och Naturfotografiska i Hallstahammar.

Rebecka Le Moine är en van föreläsare och en av initiativtagarna till att uppmärksamma den biologiska mångfaldens dag 22 maj. För sitt arbete och brinnande engagemang fick hon Världsnaturfonden WWF:s pris som Årets miljöhjälte 2017. I år fortsätter arbetet. Bland annat med en omfattande turné om biologisk mångfald.

Varför behövs det en turné om biologisk mångfald?
– Det behövs som en del av folkbildningen. Biologisk mångfald är en fråga som är akut och relevant. Vi har mycket kunskap om ämnet, men det har inte nått ut till allmänheten, medvetandet i frågan är relativt lågt. Men även för att föra fram det viktigaste budskapet: att få folka att förstå att alla kan påverka, många känner sig tyvärr maktlösa inför de här stora frågorna. Jag vill i och med den här turnén sprida engagemang och inspirera till handling, och jag tror mycket på personliga möten, förklarar Rebecka Le Moine.

LÄS ÄVEN: • Livets bibliotek brinner – få nyhetsartiklar om förlusten av biologisk mångfald

 Turnén är inte enbart för stora föreningar, organisationer eller företag. Även till exempel ett kompisgäng som vill veta mer om biologisk mångfald kan boka in en föreläsning under våren. Turnén tar bokstavligen den biologiska mångfalden till ditt vardagsrum.

– Ja, det stämmer! Jag vill göra det så enkelt som möjligt för folk att ta del av den här turnén. Jag vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet till alla som är intresserade, och då vill jag inte begränsa det till personer som är med i en organisationer eller liknande. Det kanske blir lite mer informellt, och jag vill inte att personer och kompisgäng ska känna att det krävs något från dem, ingen grundkunskap eller tidigare comittment krävs, säger Rebecka Le Moine. 

Vad är dina förhoppningar med turnén?
– Att väcka ett engagemang och öka förståelsen för den biologiska mångfalden och förhoppningsvis få fler att vilja engagera sig i samband med den 22 maj. Biologisk mångfald kan låta väldigt tekniskt och som en avskild lite ”nördig” fråga, och kanske förknippas det med något som händer på andra sidan jorden i Amazonas regnskogar. Jag vill förmedla en annan bild, som visar hur artrikedomen består av våra ängar, vatten och skogar rakt framför näsan på oss. Biologisk mångfald är en förutsättning för hållbarhet, och frågan måste upp på agendan. Jag ser också såklart fram emot att träffa många nya spännande människor under turnén, som brinner för samma frågor som jag själv. Det kommer bli lärorikt!

LÄS ÄVEN: • Biologiska mångfaldens dag 22 maj – en internationell dag för världens arter

Turnén är en upptakt inför Biologiska mångfaldens dag 22 maj. FN:s internationella dag om artrikedom firades ordentligt i fjol med över 70 aktiviteter runt om i landet och det ser inte ut att bli färre i år. 

Hur går arbetet inför Biologiska mångfaldens dag 22 maj?
– Det går nästan av sig självt, haha! Det är så mycket positiv energi in i arbetet hela tiden. Folk hör av sig med roliga idéer om vad de vill göra och det känns hela tiden som att initiativet växer. Hela projektet bygger på ett inre starkt engagemang och driv, och då flödar kreativiteten, vilket gör initiativet väldigt lekfullt och roligt! Dessutom går det väldigt snabbt för oss att ta oss vidare och fatta beslut, då vi inte har någon styrelse eller liknande som måste godkänna. Vi kan gå från idé till handling på några minuter. Det här projektet är i särklass det roligaste jag har varit med och jobbat i, avslutar Rebecka Le Moine.

Den som vill boka en föreläsning kan höra av sig direkt till becka.lemoine (snabel-a) gmail.com, eller på 076 836 49 08.

Rebecka Le Moines turné för biologisk mångfald

Mer information om Biologiska mångfaldens dag finns på www.BioMfDag.se

Rebecka Le Moines egen presentation av turnén:

Transparens: Artikelförfattaren är också involverad i Biologiska mångfaldens dag-initiativet.

Mer att läsa