Gå till innehållet

Miljöåklagare ångrar ny jaktlag

Som vi skrev om i förra veckan har rekordmånga vargar skjutits på sistone med hänvisning till nödvärn. Alla dessa nio fall har skett efter att lagen ändrats så att det inte längre krävs att en skjuten varg anmäls till polisen. Nu säger sig miljöåklagare Christer B. Jarlås ångra den nya lagen.

Vargar i hägn. Foto: Marie Mattsson

Vargar i hägn. Foto: Marie Mattsson

– Min tro var att vi visste ungefär hur ofta det här inträffade och att fallen inte var så många. Vi kan alltså konstatera att antingen har vargen ändrat beteende efter lagändringen eller så har något annat inträffat, skriver Jarlås i ett uttalande.

De nio skjutningar av vargar i nödvärn som skett sedan den 1 juli i år kan jämföras med en enda under hela första halvåret 2013 (innan lagändringen) och sju vargar totalt under hela 2012 och 2011.

På Svenska Jägareförbundet anser man dock att det är en bra ändring och att den kraftiga ökningen av vargskjutningar beror på att vi nu har “väldigt mycket fler vargar” i Sverige.

Enligt Naturvårdsverket fanns det vintern 2012/2013 ungefär 350 vargar i Sverige och tillväxten de senaste 15 åren har legat på 15-16 procent (pdf).

Källa: Dalarnas Tidning och rapporten Varg i Skandinavien och Finland (pdf)

Mer att läsa