Gå till innehållet

Många spännande fågelfynd i helgen

Kejsarörn – en av helgens rariteter i Sverige. Foto (från annat tillfälle): Erik Hansson

Med rätt vindar och många fågelskådare som var ute och spanade bjöd helgen vecka 41 på en hel del spännande fågelfynd. De flesta koncentrerade till södra Sverige, men även på andra håll i landet hittades rariteter.

Videsångare. Foto: Markus Tallroth

Traditionsenligt arrangerade fågelföreningen Club300 sin höstsatsning under vecka 41 på Öland och när det är många fågelskådare på en och samma plats, tillsammans med rätt vindar från öst brukar det också göras många fynd av sällsynta fåglar.

Brunsångare. Foto: Daniel Pettersson 

På solen och vindarnas ö har det sedan i fredags bland annat setts videsångare, brunsångare och bergstajgasångare. Alla tre är östliga arter som ses nästan varje år i Sverige, men det gäller att vara på rätt plats vid rätt tillfälle.

Bergstajgasångare på Gotland 14 oktober 2018, upptäckt av Mikael Larsson. Foto: Niclas Ahlberg

Även på Gotland upptäcktes under söndagen en bergstajgasångare.

Kungsfågelsångare. Foto: Daniel Pettersson

En annan östlig raritet som upptäckts i landet de senaste dagarna är kungsfågelsångare. Den lilla sångaren, som påminner om en kungsfågel med ett brett gult ögonbryn och saknar “krona”, hittades både på Svenska högarna i östligaste delarna av Stockholms skärgård och strax söder om Göteborg.

Tajgasångare. Foto: Niclas Ahlberg 

Den betydligt vanligare besökaren från öst, taigasångaren, har hittats på mängder av platser så långt norrut som i Gävle.

För ett otränat öga kan det vara väldigt svårt att se skillnad på ovan nämnda arter, men med bra bilder eller om  deras läten hörs, kan kunniga fågelskådare artbestämma dem.

Medan sydöstra Sverige hade besök av många små sångare fick Skåne besök av en ännu tyngre raritet, i dubbel bemärkelse. En kejsarörn uppehåller sig när det här skrivs vid det klassiska rovfågelområdet vid Börringesjön nordost om Trelleborg.

Källor: Bird Alarm, Artportalen och Glutt

Mer att läsa