Gå till innehållet

Lyckade igelkottskampanjer inför farliga valborg

Naturskyddsföreningens kampanjbild som sprids på Facebook.

Naturskyddsföreningens kampanjbild som sprids på Facebook.

Naturskyddsföreningen och Djurambulansen har i varsin kampanj i sociala medier gått ut med information om hur man kan undvika att råka döda igelkottar i Valborg. Det finns nämligen en risk att igelkottar gömmer sig i högen med löv och kvistar som eldas upp i majbrasan och enligt Naturskyddsföreningen är Valborg årets farligaste dag för landets igelkottar.

– Det är viktigt att försäkra sig om att inga djur stryker med i brasorna. Det finns tyvärr många vittnesuppgifter som visar att igelkottar inte springer i väg när det börjar brinna. De är långsamma, nattlevande djur och söker sig ner i hålor och gömmer sig vilket gör att de dör i brasorna, säger Per Bengtson, biolog på Naturskyddsföreningen, till Expressen.

Upplysningskampanjen har fått ett oerhört stort genomslag i sociala medier och har delats över 40 000 gånger. Förhoppningsvis leder det till att fler ansvariga personer för onsdagens brasor lär sig att antingen flytta rishögen eller kolla igenom den så noga som möjligt innan elden tänds.

Förutom igelkottar finns det risk att grävlingar och katter gömmer sig i rishögarna och fåglar kan ha hunnit bygga bo i dem, så det finns all anledning att kontrollera innan brasan tänds.

Källa: Expressen

Mer att läsa